Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Evergrande: Σφίγγει ο κλοιός των κινεζικών Αρχών - Σε κατ' οίκον περιορισμό ο ιδρυτής της

Υπό αστυνομικό έλεγχο τέθηκε ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος του κινεζικού κατασκευαστικού ομίλου Evergrande, Χούι Καν Γιαν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται πηγές.

Η αστυνομία έχει θέσει σε κατ’ οίκον περιοσμό τον Χούι από τις αρχές του μήνα, προσθέτει το δημοσίευμα, χωρίς να είναι σαφές για ποιο λόγο έχει γίνει αυτό.

Με βάση την κινεζική ποινική νομοθεσία, ο κατ’ οίκον περιορισμός σημαίνει ότι ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να φύγει από εκεί που μένει, να συναντηθεί ή να επικοινωνεί με άλλους χωρίς έγκριση.  Τα διαβατήρια και οι ταυτότητας πρέπει να παραδοθούν στην αστυνομία, αλλά το μέτρο αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί πάνω από ένα εξάμηνο.  

Νέα φάση στην περιπέτεια της Evergrande

Η συγκεκριμένη κίνηση των κινεζικών Αρχών δείχνει ότι η δοκιμασία της πιο υπερχρεωμένης κατασκευαστικής εταιρείας στον κόσμο εισέρχεται σε νέα φάση μετά την κράτηση νωρίτερα τον Σεπτέμβριο ορισμένων στελεχών της θυγατρικής διαχείρισης πλούτου της Evergrande καθώς και δύο πρώην ανώτατων στελεχών της.

Οι εξελίξεις προστίθενται στα ερωτήματα που υπάρχουν για τη μοίρα της Evergrande μετά τις αποτυχίες στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της που αναστάτωσαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές τις τελευταίες ημέρες και αύξησαν τον κίνδυνο ρευστοποίησής της.

Για τον Χούι, ο οποίος είχε μία από τις μεγαλύτερες περιουσίες στον κόσμο όταν η μετοχή της εταιρείας του κορυφώθηκε το 2017, η εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο στην τροχιά αποκαθήλωσής του. Ο μεγιστάνας έχει γίνει πλέον το πιο προβεβλημένο θύμα των μέτρων που παίρνει ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, για την αντιμετώπιση της υπερβολικής μόχλευσης και κερδοσκοπίας στον τομέα των ακινήτων.

Στο επίκεντρο πολυετούς κρίσης η Evergrande

Η Evergrande είναι στο επίκεντρο της πολυετούς κρίσης στην αγορά ακινήτων που έχει πλήξει την κινεζική οικονομία και την εμπιστοσύνη στη στεγαστική αγορά. Την Παρασκευή, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ακύρωσε κρίσιμες συναντήσεις με πιστωτές της και ότι θα χρειαστεί να αναμορφώσει το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους της.

Εκτοτε, αποκάλυψε ότι δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις των ρυθμιστικών Αρχών για την έκδοση νέων ομολόγων, ενώ η εταιρεία της στην ηπειρωτική Κίνα δεν μπόρεσε να αποπληρώσει εγχώριο ομόλογο.

Η μετοχή της Evergrande υποχώρησε σήμερα 7,6% στα 0,365 δολάρια Χονγκ -Κονγκ, ενώ τα δολαριακά ομόλογά της παραμένουν βαθιά απαξιωμένα, με τιμή κάτω από τα 5 σεντς στο δολάριο.

 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ