Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πορτογαλία: Καταργεί τις φορολογικές ελαφρύνσεις για ξένους μετά την έκρηξη στις τιμές ακινήτων

Πηγή: AP

H Πορτογαλία θα καταργήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις που βοήθησαν στην έλευση πολλών ξένων πλουσίων στη χώρα, αλλά προκάλεσαν στεγαστική κρίση με την εκτίναξη των τιμών ακινήτων.  

Ο πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, χαρακτήρισε το ειδικό φορολογικό καθεστώς, το είπε είχε στόχο να βοηθήσει την ανάκαμψη της πορτογαλικής οικονομίας από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ως «δημοσιονομική αδικία» που δεν έχει πλέον λογική και πρόκειται να καταργηθεί το 2024.

Η ανακοίνωση αυτή είναι το τελευταίο παράδειγμα του φθίνοντος ενθουσιασμού στην ιβηρική χώρα για την προσέλκυση νέων κατοίκων με υψηλό εισόδημα. Είχε προηγηθεί φέτος η απόφαση η απόφαση για κατάργηση του προγράμματος «χρυσή βίζα» για πλούσια άτομα εκτός Ευρώπης.

Ο φόβος για τον αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων

Οι κινήσεις αυτές καθοδηγήθηκαν από τον φόβο για τον αντίκτυπο των ξένων κεφαλαίων στην αγορά ακινήτων, όπου η εκτίναξη των τιμών κατοικιών έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση πολλούς Πορτογάλους, οι οποίοι δυσκολεύονται να βρουν προσιτή κατοικία, ιδιαίτερα στη Λισαβόνα, το πόρτο και το Αλγκάβρε.

«Η διατήρηση του μέτρου αυτού θα συνέχιζε μία δημοσιονομική αδικία που δεν δικαιολογείται και θα συνέχιζε να αυξάνει τις τιμές στη στεγαστική αγορά».

Ποιες ελαφρύνσεις καταργούνται

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις, διαθέσιμες σε όσους διαμένουν στην Πορτογαλία περισσότερες από 183 ημέρες τον χρόνο, προβλέπουν ειδικό φορολογικό συντελεστή 20% για εισόδημα από εργασία που αφορά σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και καλύπτουν, μεταξύ άλλων, καθηγητές, γιατρούς και αρχιτέκτονες.

Προβλέπουν επίσης οριζόντιο φορολογικό συντελεστή 10% για συντάξεις από το εξωτερικό. Αρχικά προβλεπόταν πλήρης φορολογική απαλλαγή των συντάξεων, αλλά στη συνέχεια η Πορτογαλία καθιέρωσε τον χαμηλό συντελεστή για να αποκρούσει τις διαμαρτυρίες από χώρες της ΕΕ, όπως της Σουηδίας και της Φινλανδίας, συνταξιούχοι των οποίων μετοικούσαν στην ιβηρική χώρα.

Μία τρίτη φοροελάφρυνση ήταν η φορολογική απαλλαγή των εισοδημάτων από το εξωτερικό, στην περίπτωση που είχαν φορολογηθεί στη χώρα που δημιουργήθηκαν.

Τα μέτρα αυτά ίσχυαν και για Πορτογάλους που είχαν ζήσει στο εξωτερικό για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Ο Κόστα είπε ότι οι ελαφρύνσεις θα ισχύουν για όσους τις έχουν ήδη εξασφαλίσει.

Πάνω από 50.000 άτομα είχαν ήδη ωφεληθεί από το ευνοϊκό αυτό καθεστώς έως το 2020, με το ποσό που έμενε αφορολόγητο να φθάνει τα 1,5 δις. ευρώ.

Με πληροφορίες από FT

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ