Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Υπεράκτια αιολικά πάρκα: Φως στο τούνελ για τους επενδυτές στην Ευρώπη - Με νέους όρους οι διαγωνισμοί

υπεράκτιο αιολικό πάρκο

Ελπίδες για ανάκαμψη του κλάδου της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, ο οποίος δοκιμάζεται από τα υψηλά επιτόκια, τον πληθωρισμό και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις, όπως η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αυξήσει τις τιμές πώλησης σε πρόσφατο διαγωνισμό.

Ο συνδυασμός των υψηλών επιτοκίων, των υψηλών τιμών πρώτων υλών και των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν προκαλέσει επενδυτικές αποτυχίες, ζημιές πολλών δισ. δολαρίων και καταστροφικές δημοπρασίες αιολικών πάρκων, οι οποίες έκαναν τις προοπτικές του κλάδου να φαίνονται ζοφερές.

Η κατάσταση άρχισε να γίνεται πιο αισιόδοξη μετά την ανακοίνωση της δανέζικης εταιρείας Vestas Wind Systems A/S για μεγάλη αύξηση των παραγγελιών και ενισχυμένες προοπτικές. Η μετοχή της αυξήθηκε 30% σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα του Οκτωβρίου, με την JP Morgan να την αναβαθμίζει τη σύστασή της σε «neutral» από «underweight».

Σημαντική ώθηση στον κλάδο δόθηκε και από τη βρετανική Octopus Energy, η οποία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα ιδρύσει fund, με κεφάλαια 3 δις. στερλινών,  για επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα έως το 2030. Μία άλλη δανέζικη εταιρεία, η Orsted, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης του κλάδου, ξεκόλλησε επίσης από τα χαμηλά επίπεδα των περασμένων εβδομάδων.

Μεγαλύτερη στήριξη από τις κυβερνήσεις

Παράλληλα, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η άποψη ότι η υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης, θα απαιτήσει τεράστιους χρηματοδοτικούς πόρους και μεγαλύτερη στήριξη από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη ήδη αντιδρούν και αυτό ενισχύει την ελπίδα ότι ο κλάδος έχει περάσει το ναδίρ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Βρετανία βοήθησε την προώθηση επενδύσεων, αυξάνοντας κατά 66% την τιμή της αιολικής ενέργειας σε διαγωνισμό που έκανε η κυβέρνηση.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί επίσης ότι χρειάζεται «άμεση δράση» και σχέδια για να επιταχυνθούν οι αδειοδοτήσεις επενδύσεων στην αιολική ενέργεια και να παραμείνουν οι χώρες σε τροχιά για την επίτευξη των στόχων μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι πολύ υψηλής εντάσεως κεφαλαίου και η αύξηση του κόστους δανεισμού έχει κάνει πολύ δύσκολη την εξασφάλιση χρηματοδότησης από τις εταιρείες ανάπτυξης και τους προμηθευτές για επενδύσεις. Πολλές εταιρείες είχαν κλειδωμένα από χρόνια συμβόλαια για την παροχή ενέργειας σε συγκεκριμένες τιμές, τα οποία δεν είναι πλέον βιώσιμα μετά τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.

Οι ανάγκες της ΕΕ

«Τα επενδυτικά σχέδια για υπεράκτια αιολικά βαδίζουν σε πολύ λεπτό στρώμα πάγου… Είναι πολύ πιο δύσκολο να υπάρξει σήμερα μία τελική επενδυτική απόφαση», δήλωσε ο διευθυντής για ΑΠΕ της ισπανικής εταιρείας Iberdrola.

H αύξηση των τιμών για την αιολική ενέργεια είναι μία λύση, αλλά αυτό τελικά θα σήμαινε υψηλότερους λογαριασμούς για τους καταναλωτές, οι οποίοι δεν έχουν συνέλθει ακόμη από το περσινό σοκ των τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, η αιολική ενέργεια είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρώπη, τόσο από οικονομική άποψη όσο και για την ενεργειακή ασφάλεια.

Αναγνωρίζοντας τη δύσκολη κατάσταση, η Κομισιόν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η ΕΕ θα χρειαστεί αιολική ενέργεια πάνω από 500 gigawatts έως το 2023 για την επίτευξη των στόχων αναφορικά με τις ΑΠΕ από 204 GW το 2022, κάτι που, όπως σημειώνει δεν μπορεί να συμβεί «χωρίς μία εύρωστη, βιώσιμη και ανταγωνιστική εφοδιαστική αλυσίδας για την αιολική ενέργεια».

«Τα επιτόκια και ο πληθωρισμός φαίνεται να έχουν ξεπεράσει τα υψηλά τους επίπεδα, κάτι που δίνει κάποια βεβαιότητα αναφορικά με το κόστος, ευνοώντας τις επενδύσεις… Ωστόσο, η ανάκαμψη είναι πιθανό να είναι αργή» και «η επενδυτική εμπιστοσύνη πρέπει να ανακτηθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας για υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βρετανία και την Ιρλανδία, Ramboll. 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ