Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Black Friday: Απεργίες και δράσεις ακτιβιστών κατά της Amazon στην Ευρώπη

Πηγή: AP

Εργαζόμενοι και ακτιβιστές σε όλη την Ευρώπη σχεδιάζουν διαδηλώσεις κατά της Amazon σήμερα, την ημέρα της Black Friday, με στόχο να αποδιοργανώσουν τη λειτουργία των αποθηκών της και να εμποδίσουν τα εμπορεύματα να φτάσουν στις θυρίδες, από τις οποίες τα παίρνουν οι πελάτες.

Στη Γερμανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Amazon σε πωλήσεις το 2022, οι εργαζόμενοι σε πέντε κέντρα διαλογής των εμπορευμάτων - σε Μπαντ Χέρσφλεντ, Ντόρτμουντ, Κόμπεντς, Λειψία και Ράινμπεργκ – πραγματοποιούν 24ωρη απεργία από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να απαιτήσουν συλλογική σύμβαση εργασίας, σύμφωνα με το συνδικάτο Verdi.

Εκπρόσωπος της Amazon στη Γερμανία είπε ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται δίκαια, με αρχικό μισθό άνω των 14 ευρώ την ώρα και επιπλέον οφέλη, τονίζοντας ότι οι παραδόσεις των παραγγελιών της Black Friday θα είναι αξιόπιστες και έγκαιρες.

Περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι στην αποθήκη της Amazon στο Κόβεντρι της Αγγλίας θα απεργήσουν την Παρασκευή, σύμφωνα με το συνδικάτο GMB, στο πλαίσιο μακροχρόνιας διαμάχης τους για τους μισθούς. Οι συνδικαλιστές οργανώνουν επίσης διαδήλωση στα κεντρικά γραφεία της Amazon στη Βρετανία, στο Λονδίνο. Εκπρόσωπος της Amazon στη Βρετανία είπε ότι η απεργία δεν θα προκαλέσει καμία αναστάτωση.

Στο στόχαστρο οι θυρίδες με τα δέματα

Στο στόχαστρο έχουν μπει και οι θυρίδες δεμάτων της Amazon. Πολλοί αγοραστές, που είναι πελάτες του αμερικανικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου, χρησιμοποιούν θυρίδες που βρίσκονται σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, σε πάρκινγκ, σε σούπερ μάρκετ και σε γωνίες δρόμων για να λάβουν τις παραγγελίες τους.

Στη Γαλλία, η οργάνωση κατά της παγκοσμιοποίησης Attac καλεί ακτιβιστές να φράξουν τις θυρίδες με αφίσες και αυτοκόλλητες ταινίες, εμποδίζοντας τους εργαζόμενους και τους πελάτες να τα ανοίξουν.

Η Attac, η οποία αποκαλεί τη Black Friday «γιορτή υπερπαραγωγής και υπερκατανάλωσης», δήλωσε πως αναμένει ότι η διαμαρτυρία θα είναι ευρύτερη από πέρυσι, όταν στοχοποιήθηκαν 100 θυρίδες της Amazon σε ολόκληρη τη Γαλλία, όπως εκτιμά.

Το ιταλικό συνδικάτο CGIL κάλεσε σε απεργία στην αποθήκη Castel San Giovanni, ενώ το ισπανικό συνδικάτο CCOO κάλεσε τους εργαζόμενους στις αποθήκες και τους διανομείς της Amazon να κάνουν απεργία μία ώρα σε κάθε βάρδια την «Cyber Monday», την τελευταία ημέρα του 10ημέρου προσφορών της Amazon (από τις 17 έως τι 27 Νοεμβρίου).

Η «Make Amazon Pay», μια παγκόσμια εκστρατεία που συντονίζεται από την UNI Global Union, ανέφερε ότι απεργίες και διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερες από 30 χώρες από τη Μαύρη Παρασκευή έως τη Δευτέρα.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα