Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Gazprom: Ρεκόρ εξαγωγών φυσικού αερίου στην Κίνα - Θέλει να καλύψει τις απώλειες στην ΕΕ

Gazprom
Gazprom / Πηγή: AP Images

O ρωσικός κολοσσός Gazprom δήλωσε ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου του στην Κίνα έφτασαν σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο καθώς αυξάνεται η ζήτηση από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Η κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία, Chinese National Petroleum Corp (CNPC), ζήτησε φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Power of Siberia 1 με τις ποσότητες να υπερβαίνουν στις 23 Νοεμβρίου για άλλη μια φορά τις συμβατικές υποχρεώσεις της Gazprom, ανέφερε η ρωσική εταιρεία σε ανακοίνωσή της, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

«Η Gazprom προσέφερε όλες τις ζητούμενες ποσότητες και πέτυχε νέο ρεκόρ ημερήσιων προμηθειών φυσικού αερίου στην Κίνα», πρόσθεσε.

Στόχος εξαγωγές 30 δισ. κυβ. μέτρων 

Η Gazprom και η CNPC υπέγραψαν τον περασμένο μήνα προσάρτημα στη σύμβασή τους για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του Power of Siberia 1, το οποίο προέβλεπε πρόσθετες παραδόσεις αερίου το 2023.

Η Ρωσία στοχεύει να εξάγει 30 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Κίνα το επόμενο έτος και τελικά να αυξήσει τις ροές στα 38 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Πρόσθετες εξαγωγές μέσω μελλοντικών αγωγών 

Οι ροές αερίου μέσω ενός μελλοντικού αγωγού στην Άπω Ανατολή αναμένεται να φθάσουν σε άλλα 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η Gazprom βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις για την προμήθεια έως και 50 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως μέσω του επίσης μελλοντικού αγωγού Power of Siberia 2, αλλά η σχετική σύμβαση δεν έχει υπογραφεί ακόμη.

Η Gazprom λέει ότι βλέπει τις ροές αερίου μέσω αγωγών προς την Κίνα να αντιστοιχούν στις παλαιότερες ροές προς τη Δυτική Ευρώπη, οι οποίες έχουν μειωθεί δραστικά καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν σε διαφοροποίηση των ενεργειακών τους εισαγωγών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Η ρωσική εταιρεία είχε πουλήσει περίπου 120 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη το 2020.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα