Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

COP28: Ρεκόρ συμμετοχών στη διεθνή διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή - Παρών από μεγάλες επιχειρήσεις

COP 28, φον ντερ Λάιεν
AP Photo

Η COP28, η 28η διεθνής διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή που γστο Ντουμπάι είναι επισήμως η μεγαλύτερη που διοργανώθηκε ποτέ, με 80.000 εγγεγραμμένους συμμετέχοντες, σύμφωνα με προσωρινό κατάλογο όπου καταγράφονται για πρώτη φορά οι ιδιότητές τους, σε μια προσπάθεια του ΟΗΕ να απαντήσει στις επικρίσεις για τον κίνδυνο σύγκρουσης συμφερόντων.

Διπλάσιες συμμετοχές από την COP27

Συνυπολογίζοντας το τεχνικό προσωπικό και το προσωπικό ασφαλείας, 104.000 άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στην 'μπλε ζώνη' για τις διαπραγματεύσεις και στα περίπτερα των κρατών ή των οργανώσεων, δηλαδή οι διπλάσιοι από αυτούς στην COP27, η οποία κατείχε μέχρι σήμερα το ρεκόρ με 49.000 διαπιστευμένους. Οι αριθμοί των διαπιστεύσεων δεν ανταποκρίνονται, πάντως, απαραιτήτως σε αυτούς που θα παρευρίσκονται όντως στο Ντουμπάι.

Σχεδόν 23.500 άνθρωποι μετέχουν στις εθνικές αντιπροσωπείες, με αυτήν της Βραζιλίας, η οποία συνηθίζει να στέλνει στις COP αντιπροσωπείες μεγέθους ρεκόρ, να απαρτίζεται από 1.336 μέλη, αυτήν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που διοργανώνουν την φετινή διάσκεψη από 620, αυτήν της Γαλλίας να μετρά 265 μέλη ή ακόμη των ΗΠΑ 158.

Σε αυτούς προστίθενται οι 27.208 που φέρνουν μαζί τους οι εθνικές αντιπροσωπείες: επικεφαλής επιχειρήσεων, ειδικοί, εκπρόσωποι επαγγελματικών οργανώσεων, πανεπιστημιακοί, αλλά και το τεχνικό τους προσωπικό. Αυτοί ωστόσο δεν έχουν πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις στον ίδιο βαθμό με τους επίσημους αντιπροσώπους.

Συμμετοχές επιχειρήσεων 

Μεταξύ των μελών της αντιπροσωπείας της Γαλλίας ξεχωρίζουν ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies Πατρίκ Πουγιανέ, αλλά και οι επικεφαλής της Danone Αντουάν ντε Σεντ Αφρίκ, της Veolia Εστέλ Μπρασιανόφ, της Engie Κάθριν ΜακΓκρέγκορ, της Sanofi Πολ Χάντσον, της CMA-CGM Ροντόλφ Σααντέ ή της EDF Λικ Ρεμόν.

Ο μεγαλύτερος γιος του Γάλλου δισεκατομμυριούχου και επικεφαλής της LVMH Μπερνάρ Αρνό, ο Αντουάν, βρίσκεται από την πλευρά του στον κατάλογο με τους σχεδόν 4.900 προσκεκλημένους της διοργανώτριας χώρας, μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς και πολλούς άλλους άνδρες και γυναίκες επιχειρηματίες.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, το φάσμα των οποίων εκτείνεται από τις περιβαλλοντικές ακτιβιστικές ως τις επαγγελματικές που κάνουν λόμπι, μεταξύ των οποίων κάποιες και για τα ορυκτά καύσιμα, εξασφάλισαν πάνω από 14.000 διαπιστεύσεις, ενώ και δημοσιογράφοι θα συμμετάσχουν μαζικά (σχεδόν 4.000 διαπιστεύσεις).

Σε εκπροσώπους του ΟΗΕ, των υπηρεσιών του και διεθνών υπηρεσιών (όπως και αυτοί που φέρνουν μαζί τους) αντιστοιχούν πάνω από 4.700 διαπιστεύσεις.

Η απουσία σαφών κανόνων για τις συγκρούσεις συμφερόντων των συμμετεχόντων στις COP αποτελεί συχνά αντικείμενο επικρίσεων.

Διαφάνεια από τον ΟΗΕ

Μέχρι φέτος, ο ΟΗΕ δεν καθιστούσε υποχρεωτική την παροχή πληροφοριών από τους συμμετέχοντες σχετικά με τον 'σύνδεσμό' τους, κυρίως τον εργοδότη τους και την ακριβή σχέση τους, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής σχέσης, με τον φορέα μέσω του οποίου ζητήθηκε η διαπίστευσή τους, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό αυτών που ανήκουν σε λόμπι.

Ξεχωριστά, οι διοργανωτές δηλώνουν ότι 400.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να λάβουν 'ημερήσιο πάσο' ώστε να έχουν πρόσβαση στην 'πράσινη ζώνη', ένα είδος τεράστιας έκθεσης αφιερωμένης στην καινοτομία και στις επιχειρήσεις στον χώρο της Παγκόσμιας Έκθεσης 2020.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ