Νέα
  • ΓΔ: 1458.3 +0.41%
  • Τζίρος: 49,88 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΠΕΚ: Τρεις χώρες-μέλη επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στον Οργανισμό

Πηγή: AP

Τρεις χώρες του ΟΠΕΚ - το Ιράκ, η Νιγηρία και το Κονγκό - επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στο καρτέλ του πετρελαίου μετά την αποχώρηση της Αγκόλας την περασμένη εβδομάδα, για να προλάβουν την οποία φημολογία.

«Επαναλαμβάνουμε τη σταθερή υποστήριξή μας για την ενότητα και τη συνοχή του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ+», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Υδρογονανθράκων του Κονγκό, Bruno Jean-Richard Itoua. «Κάθε μέλος, είτε είναι αφρικανικό είτε όχι, διαδραματίζει αναντικατάστατο ρόλο στην επίτευξη των κοινών μας στόχων και στη διατήρηση της ισορροπίας της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου» πρόσθεσε.

Η Αγκόλα αποχώρησε από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών την Πέμπτη μετά από διαφωνία σχετικά με την ποσόστωση παραγωγής της, μειώνοντας σε 12 τον αριθμό των κρατών-μελών του Οργανισμού και προκαλώντας αμφιβολίες για τη μελλοντική συνοχή του.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του αποφάσισαν στο τέλος Νοεμβρίου να μειώσουν ξανά την παραγωγή για να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν υποχωρήσει σχεδόν 20% τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ειδικότερα αποφασίστηκε μία επιπλέον εθελοντική μείωση 900.000 βαρελιών την ημέρα από μέλη του ΟΠΕΚ+ καθώς και η επέκταση στο 2024 της επίσης εθελοντικής μείωσης της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία (κατά 1 εκατ. βαρέλια) και από τη Ρωσία (κατά 200.000 βαρέλια).

Μεμονωμένη περίπτωση η Αγκόλα

Οι περισσότεροι αναλυτές θεώρησαν την αποχώρηση της Αγκόλας ως μεμονωμένη περίπτωση, ένδειξη ότι η μακροχρόνια μείωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της είχε καταστήσει τη χώρα λιγότερο αποτελεσματικό μέλος του ΟΠΕΚ.

Οι traders αναμένουν ότι οι νέες περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ θα τεθούν σε ισχύ όπως έχει προγραμματιστεί τον επόμενο μήνα.

Στήριξη από Νιγηρία και Ιράκ

Από την πλευρά του, ο Νιγηριανός υφυπουργός Πετρελαίου, Heineken Lokpobiri, σημείωσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ: «Είμαστε αποφασισμένοι στην αφοσίωσή μας στους στόχους του ΟΠΕΚ, ενώ παράλληλα συνεργαζόμαστε ενεργά με τον Οργανισμό για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που έχουν απήχηση όχι μόνο εντός των συνόρων του έθνους μας αλλά και σε ολόκληρη την ήπειρο».

Οπως και η Αγκόλα, η Νιγηρία είχε διαφωνία με τους ηγέτες του ΟΠΕΚ σχετικά με την ποσόστωση παραγωγής της για το 2024, αν και αυτό φάνηκε να επιλύεται στην τελευταία συνεδρίαση της ομάδας στις 30 Νοεμβρίου.

Το Ιράκ, το οποίο θα πρέπει να προβεί σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες περικοπές παραγωγής τον επόμενο μήνα για να ανταποκριθεί στη νέα ποσόστωσή του, επιβεβαίωσε επίσης τη συνεχιζόμενη υποστήριξή του.

Ο ΟΠΕΚ προσπαθεί «να επιτύχει τα υψηλότερα ποσοστά ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για να επιτευχθεί σταθερότητα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου», δήλωσε στο Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου Assem Jihad. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε «ένα καλό επίπεδο εσόδων για το ομοσπονδιακό ταμείο» του Ιράκ, πρόσθεσε.

Η Αγκόλα αποχώρησε από τον ΟΠΕΚ μετά από 16 χρόνια συμμετοχής, καθώς απέρριψε έναν χαμηλότερο στόχο παραγωγής που επέβαλαν οι ηγέτες του ομίλου για να αντικατοπτρίζει τη μειωμένη παραγωγική ικανότητα της χώρας.

Πολλά άλλα μέλη του ΟΠΕΚ δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στον περιορισμό της προσφοράς, καθώς έχουν ήδη χάσει μεγάλη παραγωγή λόγω της υποεπένδυσης, της πολιτικής αστάθειας και τ σαμποτάζ.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ