Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας - Ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία

Η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία και έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας το 2023, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, καθώς το Πεκίνο αψήφησε τις δυτικές κυρώσεις και αγόρασε τεράστιες ποσότητες ρωσικού αργού με έκπτωση.

Η Ρωσία απέστειλε πέρυσι στην Κίνα 107,02 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου, ποσότητα - ρεκόρ, που αντιστοιχεί σε 2,14 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, όπως έδειξαν τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, πολύ περισσότερο από άλλους μεγάλους εξαγωγείς πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ.

Οι εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία, που ήταν προηγουμένως ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Κίνας, μειώθηκαν κατά 1,8% σε 85,96 εκατομμύρια τόνους.

Πάνω από τα 60 δολάρια η τιμή του ρωσικού αργού

Μετά τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, το ρωσικό αργό πετρέλαιο διαπραγματευόταν με σημαντικές εκπτώσεις σε σχέση με τους διεθνείς δείκτες αναφοράς για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους, με την επιβολή πλαφόν στην τιμή από τη Δύση.

Η επιταχυνόμενη ζήτηση από τα κινεζικά και ινδικά διυλιστήρια για το φθηνότερο ρωσικό πετρέλαιο αύξησε, ωστόσο, την τιμή του ρωσικού αργού ESPO το 2023 και ξέρασε το πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι που επέβαλε η G7τον Δεκέμβριο του 2022, καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι εναλλακτικές επιλογές πλοίων και ασφάλισης για την παράκαμψη των κυρώσεων.

Περικοπές από Σαουδική Αραβία και Ρωσία

Για να στηρίξουν τις τιμές, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, δύο από τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, ανακοίνωσαν περικοπές στην παραγωγή και τις εξαγωγές πέρυσι. Η Σαουδική Αραβία συνεχίζει τις περικοπές παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα και στο α’ τρίμηνο, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι θα αυξήσει τη μείωση των εξαγωγών της φέτος σε 500.000 βαρέλια ανά ημέρα από 300.000 βαρέλια ανά ημέρα.

Τα κινεζικά διυλιστήρια χρησιμοποιούν ενδιάμεσους εμπόρους για να χειριστούν τη μεταφορά και την ασφάλιση του ρωσικού αργού και  να αποφύγουν την παραβίαση των δυτικών κυρώσεων.

Οι αγοραστές χρησιμοποιούν επίσης τη θάλασσα στα ανοικτά της Μαλαισίας ως σημείο μεταφόρτωσης για φορτία που υπόκεινται σε κυρώσεις από το Ιράν και τη Βενεζουέλα. Οι εισαγωγές που χαρακτηρίζονται ως προερχόμενες από τη Μαλαισία αυξήθηκαν κατά 53,7% πέρυσι.

Η Κίνα δεν ανέφερε καμία επίσημη αποστολή αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα τον Δεκέμβριο, παρά τη χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Καράκας τον Οκτώβριο, μετά από συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και της πολιτικής αντιπολίτευσης.

Οι αποστολές προς την Κίνα από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν πέρυσι κατά 81,1% πέρυσι παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, καθώς αυξήθηκε η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ.

Οι συνολικές εισαγωγές αργού της Κίνας για το 2023 αυξήθηκαν σε ρεκόρ 563,99 εκατομμυρίων μετρικών τόνων, που ισοδυναμούν με 11,28 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ