Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ενέκρινε την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Το νομοσχέδιο που επιτρέπει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της τουρκικής Βουλής το βράδυ της Τρίτης.

Το Κόμμα AK, το MHP και το CHP ψήφισαν «ναι», ενώ το κόμμα IYIψήφισε «όχι» και έτσι το νομοσχέδιο έγινε δεκτό με 287 ψήφους, ενώ ΟΧΙ είπαν 55 βουλευτές και άλλοι 4 απείχαν.

Το πρωτόκολλο θα σταλεί τώρα στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως για να λάβει κι επίσημο χαρακτήρα η έγκριση.

Το ξεπάγωμα των τουρκοαμερικανικών σχέσεων και τα F-16

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική νίκη για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ θα οδηγήσει και στο ξεπάγωμα των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων. Η Τουρκία τώρα έχε να περιμένει το αντάλλαγμα, που δεν είναι άλλο από τα αμερικανικά μαχητικά F-16.

Η τ/κυβέρνηση έχει ζωτική ανάγκη τα F-16. Δεν είναι τόσο εύκολο Να αγοράσει άλλου τύπου αεροσκάφη, γι’ αυτό κι ο Ερντογάν κατάφερε να μεταπείσει ακόμη και τον πεισματάρη εταίρο του Ντεβλέτ Μπαχτσελί να πει το «ναι».

Η αμερικανική πειθώ και το ρίσκο του Ερντογάν

Η Ουάσιγκτον τελικά κατάφερε να πείσει την Άγκυρα να κάνει όλα τα βήματα που απαιτούνταν για την ένταξη της Σουηδίας, ώστε έπειτα εκείνη, κι όχι παράλληλα, να εισηγηθεί στο Κογκρέσο το θέμα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος πήρε ένα πολιτικό ρίσκο, σχολιάζει η πολιτική ανάλυση στην Τουρκία, και τώρα θα φανεί το κατά πόσο είναι αξιόπιστος ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και θα προχωρήσει στην υλοποίηση της δικής του υπόσχεσης προς το Κογκρέσο.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ