Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Οι business της Ελλάδας στη Σερβία σε υποδομές - ενέργεια

Η συνεργασία Ελλάδας και Σερβίας στα έργα υποδομών, στην ενέργεια, στις διασυνδέσεις, στο φυσικό αέριο και στις ΑΠΕ, συζητήθηκε χθες στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σερβία. Στο περιθώριο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε και το σερβοελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ στο Βελιγράδι με τη συμμετοχή 360 επιχειρηματιών από Ελλάδα και Σερβία.

►Διαβάστε επίσης: Αποθήκευση ενέργειας: Ανοίγει η ΡΑΑΕΥ τις προσφορές για τα 288MW

Η ελληνική αποστολή

Από την Ελλάδα συμμετείχαν 76 επιχειρηματίες κυρίως από τους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, της μεταποιητικής βιομηχανίας, του real estate και του τραπεζικού τομέα.

Κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δόθηκε έμφαση στην οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δόθηκε και. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και η συμμετοχή της Ελλάδας στην ανάπτυξη των σερβικών υποδομών.

►Διαβάστε επίσης: Στην πυρηνική ενέργεια νέας τεχνολογίας στρέφονται τα Βαλκάνια

Οι δηλώσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές τους δηλώσεις  εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. «Θα είμαστε δίπλα σας σε αυτή την προσπάθειά σας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης τόνισε: «Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκομαι στο Βελιγράδι συνοδευόμενος από τέσσερις υπουργούς αλλά και με μία ευρύτατη επιχειρηματική αποστολή. Μας ενδιαφέρει η διασύνδεση των χωρών μας στην ενέργεια, στις μεταφορές. Και οι δύο αποδίδουμε σημασία στον εκσυγχρονισμό της σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Βελιγράδι, αλλά και την ολοκλήρωση ενός ευρύτατου άξονα που θα ξεκινά από τον Πειραιά και θα καταλήγει στη Βουδαπέστη.

Ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τις χώρες μας αλλά και την νοτιοανατολική Ευρώπη. Και γι αυτό τον σκοπό θα πρέπει να αξιοποιηθούν και οι ευρωπαϊκοί πόροι. Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε φυσικό αέριο μέσω στη σερβική αγορά μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, ενώ εσείς να μας παραχωρήσετε μεγάλους χώρους αποθήκευσης που διαθέτετε. Η συνεργασία μπορεί να επεκταθεί και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εμείς διαθέτουμε πολύτιμη τεχνογνωσία και φιλοδοξούμε να γίνουμε κόμβος εξαγωγής προς τον βορρά, και θέλουμε να βοηθήσουμε τη Σερβία στη δικιά της πράσινη μετάβαση», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το φόρουμ

Στο φόρουμ έλαβαν μέρος, επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης. Από την σερβική κυβέρνηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Σίνισα Μάλι και ο υπουργός Κατασκευών, Μεταφορών και Υποδομών Γκόραν Βέσιτς. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην ομιλία του ανέφερε ότι οι ελληνικές εταιρείες είναι ευπρόσδεκτες στη Σερβία και κάλεσε τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδιαίτερα τις τράπεζες, να δείξουν ξανά ενδιαφέρον για τη σερβική αγορά. "Παρακάλεσα τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη σήμερα, παρόλο που ξέρω ότι είναι θέμα λειτουργίας της αγοράς, να ζητήσει από τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδιαίτερα τις ελληνικές τράπεζες, να δείξουν ξανά ενδιαφέρον για τη σερβική αγορά, γιατί η Σερβία είναι διαφορετική σήμερα", τόνισε ο Βούτσιτς.

Ο ΥΦΥΠΕΞ Κώστας Φραγκογιάννης ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια οι ελληνοσερβικές οικονομικές σχέσεις ενδυναμώνονται και επεκτείνονται. "Τα αριθμητικά δεδομένα αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία. Το 2022 ο όγκος του διμερούς εμπορίου ανήλθε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 750 εκ. ευρώ, οι εισαγωγές από τη Σερβία αυξήθηκαν κατά 17,5%, ενώ οι εξαγωγές προς τη Σερβία παρουσίασαν μια σημαντική αύξηση 26,3%. Οι τομείς με το μεγαλύτερο εξαγωγικό δυναμικό είναι τα ορυκτά, τα μέταλλα και τα παράγωγά τους, τα χημικά προϊόντα, το ξύλο, το χαρτί, το καουτσούκ, τα πλαστικά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και οι ζωοτροφές, τα μηχανήματα και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός" ανέφερε ο κ. Φραγκογιάννης.

Υπογράμμισε επίσης ότι "αυτή τη στιγμή 254 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στη Σερβία, διατηρώντας απόθεμα 'Αμεσων Ξένων Επενδύσεων ύψους 634 εκ. ευρώ".

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ