Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Φον ντερ Λάιεν: Χρηματοδότηση της Ουκρανίας με δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Την αξιοποίηση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση του στρατιωτικού εξοπλισμού της Ουκρανίας, πρότεινε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είναι καιρός να αρχίσουμε να συζητάμε τη χρησιμοποίηση των αποδόσεων των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την από κοινού αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ουκρανία», δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια ομιλίας της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Επισημαίνεται πως ο τρόπος χρησιμοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ρωσικού κράτους που δεσμεύθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αποτελεί αντικείμενο εντατικών διαβουλεύσεων και εγείρει νομικά ζητήματα.

Η επιλογή της κατάσχεσής τους συναντά δισταγμούς στο εσωτερικό της Ενωσης, ωστόσο, οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται τρόπους χρησιμοποίησης των αποδόσεων που προέρχονται από τα περιουσιακά αυτά στοιχεία.

«Με ή χωρίς την υποστήριξη των εταίρων μας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη Ρωσία να κερδίσει», επανέλαβε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Αναφερθείσα στην ευρύτερη κατάσταση της Ενωσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέμεινε στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής κυριαρχίας που σημαίνει «να αναλάβουμε εμείς οι ίδιοι την ευθύνη όσων είναι ζωτικής, έως υπαρξιακής, σημασίας για εμάς».

«Η απειλή ενός πολέμου δεν είναι ίσως επικείμενη, αλλά δεν είναι και απίθανη… Οι κίνδυνοι δεν πρέπει να υπερτιμηθούν, αλλά οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι».

Στο πλαίσιο της ομιλίας της, η πρόεδρος της Κομισιόν συνεχάρη τη Σουηδία για την προσεχή ένταξή της στο ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για ένα «ιστορικό βήμα για τη χώρα και την κοινή μας ασφάλεια».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ