Νέα
  • ΓΔ: 1502.79 +0.82%
  • Τζίρος: 105,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Κοινή δήλωση Ελλάδας-Τουρκίας: Να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα

Σημαίες Ελλάδα - Τουρκία / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η δίωρη συνάντηση της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, με τον Τούρκο ομόλογό της πρέσβη Μπουράκ Ακτσαπάρ στην 'Αγκυρα, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Επρόκειτο για τη δεύτερη συνάντηση του πολιτικού διαλόγου που συμφωνήθηκε να διεξαχθεί μεταξύ των δύο χωρών, παράλληλα με τη θετική ατζέντα, των λεγόμενων θεμάτων «χαμηλής πολιτικής» και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Κατά τη συνάντηση δεν ετέθησαν τα λεγόμενα «δύσκολα θέματα», όπως εκείνα που αφορούν στην οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Ωστόσο, κοινή ήταν η εκτίμηση ότι πρέπει αποφεύγονται οι δηλώσεις που δυναμιτίζουν το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα.

Το θέμα των NAVTEX και ΝΟΤΑΜ που εκδίδει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο ετέθη από την ελληνική πλευρά.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση Παπαδοπούλου - Ακτσαπάρ ήταν και η από κοινού καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και το Μεταναστευτικό.

Τέλος, έγινε η πρώτη συζήτηση για την προετοιμασία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία τον Μάιο. Πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού, θα προηγηθούν άλλες δύο συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων. Η πρώτη στις 15 Απριλίου με την επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη για τη θετική ατζέντα και η δεύτερη στις 22 Απριλίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Δεν έγιναν δηλώσεις στον Τύπο μετά τη συνάντηση των δύο υφυπουργών και εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρεται:

«Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, πέραν των διαφόρων πτυχών των διμερών σχέσεων, συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Αθηνών που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο από τους ηγέτες των δύο χωρών, διερευνώντας επιπλέον τομείς διμερούς και διεθνούς συνεργασίας. Αξιολόγησαν τις προετοιμασίες για την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία, τον Μάιο και προέβησαν σε απολογισμό της επιτευχθείσας, μέχρι στιγμής, προόδου στους υφιστάμενους διαύλους διαλόγου, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της διμερούς σχέσης».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ