Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Στο Κατάρ ο επικεφαλής της Μοσάντ για πρόταση ανακωχής στον πόλεμο

Νετανιάχου
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, AP photo

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ αναμένεται να ηγηθεί των συνομιλιών με τους μεσολαβητές για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, οι οποίες επαναλαμβάνονται αύριο στο Κατάρ, σε άμεση ανταπόκριση σε μια νέα πρόταση από τη Χαμάς, δήλωσε σήμερα στο Reuters πηγή με γνώση των συνομιλιών. 

Οι συνομιλίες ανάμεσα στον επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, τον πρωθυπουργό του Κατάρ και Αιγύπτιους αξιωματούχους θα εστιάσουν στην απόσταση που παραμένει ανάμεσα στις θέσεις του Ισραήλ και της Χαμάς, μεταξύ άλλων για την απελευθέρωση κρατουμένων και την ανθρωπιστική βοήθεια, είπε η πηγή.

Το Ισραήλ είχε πει την Παρασκευή πως θα έστελνε αντιπροσωπεία στην Ντόχα, αλλά δεν εξήγησε πότε θα το κάνει ή ποιος θα λάβει μέρος σε αυτές.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας πριν από τις συνομιλίες.

Ο Μπαρνέα είχε εμπλακεί σε προηγούμενες σημαντικές προσπάθειες για μια συμφωνία. Μια βραχύβια εκεχειρία τον Νοέμβριο είχε συμφωνηθεί και τέθηκε σε ισχύ μετά τη συμμετοχή του σε συνομιλίες στην Ντόχα.

Απέτυχαν οι έως τώρα προσπάθειες 

Η τελευταία συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κατάρ τον Ιανουάριο οδήγησε σε μια πρόταση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός την οποία απέρριψε τελικά η Χαμάς.

Η Χαμάς παρουσίασε αυτή την εβδομάδα μια νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός στους μεσολαβητές και στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, η οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατούμενων.

Επαναλαμβανόμενες προσπάθειες να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους κατέρρευσαν φέτος, παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση σχετικά με το ανθρώπινο κόστος της χερσαίας και αεροπορικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου όταν η Χαμάς έστειλε μαχητές στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους, ως επί το πλείστον αμάχους, και συνέλαβε άλλους 253 ως ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

Από την ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία τουλάχιστον 31.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, περίπου το 70% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα την οποία διοικεί η Χαμάς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ