Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το αμερικανικό Πεντάγωνο ετοιμάζει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας $61 δισ.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Το Πεντάγωνο ετοιμάζεται να εγκρίνει με κατεπείγουσες διαδικασίες ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία που θα περιλαμβάνει τα πυρομαχικά και τα μέσα αεράμυνας που χρειάζεται η χώρα καθώς το Κογκρέσο αναμένεται να ολοκληρώσει την έγκριση της παροχής πρόσθετης χρηματοδότησης για την Ουκρανία, ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, αναφέρει δημοσίευμα του Politico, επικαλούμενο δύο αμερικανούς αξιωματούχους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει λάβει ακόμη τις οριστικές αποφάσεις ως προς το μέγεθος της νέας στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ούτε για το τι θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, που κράτησαν την ανωνυμία τους.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας εργάζονται για τη σύνταξη ενός πακέτου αμερικανικού στρατιωτικού υλικού  που θα μπορεί να φτάσει γρήγορα στην Ουκρανία, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι ψηφοφορίες στο Κογκρέσο και υπογραφεί η σχετική νομοθεσία από τον πρόεδρο Μπάιντεν, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Το συγκεκριμένο πακέτο - που θα είναι μόλις το δεύτερο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που στέλνουν οι ΗΠΑ στο Κίεβο από τον περασμένο Δεκέμβριο, μήνα κατά τον οποίο εξαντλήθηκαν τα κεφάλαια που χρηματοδοτούσαν την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και το Κογκρέσο αρνήθηκε να εγκρίνει την πρόταση του Αμερικανού προέδρου για πρόσθετη βοήθεια - θα περιλαμβάνει πυρομαχικά, μέσα πυροβολικού και αεράμυνας για την αναπλήρωση του οπλοστασίου της Ουκρανίας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ο Λευκός Οίκος ενέκρινε ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης 300 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα, καλύπτοντας το κόστος του με χρήματα που είχε εξοικονομήσει από τα προηγούμενα συμβόλαια.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα περιέχεται σε οποιοδήποτε προσεχές πακέτο στρατιωτικής βοήθειας  αλλά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα "πολύ ισχυρό δίκτυο υλικοτεχνικής υποστήριξης που μας επιτρέπει να διακινούμε υλικό πολύ γρήγορα" - πιθανώς εντός ημερών. "Σίγουρα κατανοούμε και εκτιμούμε την επείγουσα ανάγκη και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε γρήγορα", πρόσθεσε ο Ράιντερ.

61 δισ. δολάρια για την στρατιωτική βοήθεια προς Ουκρανία

Για την Ουκρανία το πακέτο περιλαμβάνει χρηματοδότηση ύψους 61 δισ. δολαρίων από τα οποία περίπου 48 δισεκατομμύρια δολάρια θα πάνε στο Πεντάγωνο για τη χρηματοδότηση του στρατιωτικού εξοπλισμού του Κιέβου, την αναπλήρωση όπλων και την πληρωμή για στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Αναλυτικότερα, ποσό 23,2 δισ. δολαρίων προβλέπεται να διατεθεί για την αναπλήρωση των αποθεμάτων όπλων και εξοπλισμού της Ουκρανίας ενώ ποσό 13,8 δισ. δολαρίων να διατεθούν στο Πεντάγωνο για την αγορά νέων όπλων για το Κίεβο. Τέλος, ποσό 11,3 δισ. δολάρια θα χρηματοδοτήσει τις πιο εντατικές επιχειρήσεις των στρατευμάτων στην Ευρώπη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ