Νέα
  • ΓΔ: 1445.03 -0.30%
  • Τζίρος: 26,52 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

G7: Δέσμευση για πιο αυστηρή εφαρμογή του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

G7
AP Photo

Οι ηγέτες της G7 που συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα στην Ιταλία θα δεσμευτούν να εφαρμόσουν αυστηρότερα την επιβολή του ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, να εμποδίσουν  μελλοντικά ενεργειακά σχέδια του Κρεμλίνου και να μειώσουν τα έσοδα της Μόσχας από τα μέταλλα, σύμφωνα με σχέδιο κοινής ανακοίνωσης που επικαλείται το Bloomberg.

«Θα συνεχίσουμε να ασκούμε σημαντική πίεση στα ρωσικά έσοδα από την ενέργεια και άλλα εμπορεύματα», αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

Το ανώτατο όριο τιμών της G-7 για το ρωσικό αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου απαγορεύει στους σε ναυτιλιακές εταιρείες, ασφαλιστικές εταιρείες και μεσάζοντες να προσφέρουν τα πλοία και τις υπηρεσίες τους για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου με τιμές πάνω από το πλαφόν που έχει επιβάλει η ομάδα (στα 60 δολάρια το βαρέλι).

Η Μόσχα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να παρακάμψει τον περιορισμό αυτό, χρησιμοποιώντας έναν στόλο από τάνκερ που λειτουργούν σε χώρες, όπου είναι δύσκολο να εντοπιστούν, και στρεφόμενη σε μη δυτικούς παρόχους υπηρεσιών για να μεταφέρει το πετρέλαιό της σε νέες αγορές, όπως της Ινδίας.

Κυρώσεις σε πλοία 

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ άρχισαν πρόσφατα να επιβάλλουν κυρώσεις στα πλοία που συμμετέχουν σε αυτές τις μεταφορές. Η G-7 «θα λάβει μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων και καινοτόμων δράσεων επιβολής, με μοχλό τις αντίστοιχες γεωγραφικές περιοχές, για την καταπολέμηση της χρήσης από τη Ρωσία παραπλανητικών εναλλακτικών ναυτιλιακών πρακτικών για την παράκαμψη των κυρώσεών μας μέσω του σκιώδους στόλου της», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι ηγέτες της G-7 θα δεσμευτούν επίσης να κάνουν περισσότερα για να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη μελλοντικών ενεργειακών προγραμμάτων της Ρωσίας και να σταματήσουν την πρόσβαση στα αγαθά και τις υπηρεσίες στις οποίες βασίζονται αυτά τα έργα και ότι θα συνεχίσουν να μειώνουν τα έσοδα της Ρωσίας από τα μέταλλα.

Στο επίκεντρο του μεγαλύτερου μέρους της συνόδου κορυφής της G-7 που πραγματοποιείται στην περιοχή της Απουλίας στη Νότια Ιταλία ήταν ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, με την ομάδα να συμφωνεί σε ένα σχέδιο κοινοπρακτικού δανείου ύψους 50 δις. δολαρίων με τη χρήση κερδών από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ενίσχυση της Ουκρανίας.

Η G-7 επίσης θα καλέσει την Κίνα να σταματήσει να βοηθά τη Ρωσία και θα σημειώσει ότι οι εμπορικές πολιτικές του Πεκίνου οδηγούν σε παγκόσμιες δευτερογενείς επιπτώσεις, στρεβλώσεις της αγοράς και επιβλαβή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε ένα αυξανόμενο φάσμα τομέων, «υπονομεύοντας τους εργαζόμενους, τις βιομηχανίες, την οικονομική ανθεκτικότητα και την ασφάλειά μας».

Οι G-7 επαναλαμβάνουν ότι δεν έχουν πρόθεση να αποσυνδεθούν, ούτε προσπαθούν να βλάψουν την Κίνα ή να ανακόψουν την οικονομική της ανάπτυξη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ