Νέα
  • ΓΔ: 1448.68 +0.12%
  • Τζίρος: 1,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Χάμπεκ: Η Κίνα πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα

Robert Habeck
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, AP Photo

Η Κίνα είναι απαραίτητη για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων και πρέπει να βρει μια ασφαλή εναλλακτική στον άνθρακα, ο οποίος αναλογούσε σε σχεδόν το 60% του εφοδιασμού της Κίνας σε ηλεκτρική ενέργεια το 2023, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στη διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα.

Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν στον ίδιο ότι η Κίνα επεκτείνει την παραγωγή άνθρακα για λόγους ασφαλείας, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός σε δημοσιογράφους στην πόλη Χαντζού, στη νότια Κίνα, την επομένη της συνάντησής του με Κινέζους αξιωματούχους στο Πεκίνο.

«Η Κίνα εισάγει επίσης μεγάλες ποσότητες αερίου και πετρελαίου και η Κίνα έχει ήδη δει τι συνέβη στην Ευρώπη και τη Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Χωρίς την Κίνα δεν επιτυγχάνονται οι κλιματικοί στόχοι

Η συνεργασία με την Κίνα πρέπει να ενισχυθεί, πρόσθεσε, σημειώνοντας: «Χωρίς την Κίνα δεν θα είναι δυνατό να επιτύχουμε τους κλιματικούς στόχους παγκοσμίως».

"Δεν χρειάζεται να τους διδάξει κανείς ότι οι εκπομπές CO2 κάνουν κακό στο κλίμα. Το κατέχουν", επισήμανε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να καταστεί δυνατό να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο ασφάλειας με λιγότερους σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα.

Αργότερα, ο Χάμπεκ δήλωσε σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Τζεζιάνγκ ότι η δυσκολία έγκειται στην ενσωμάτωση μεταβλητών μορφών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, σε ένα σύστημα που έχει φτιαχτεί για να λειτουργεί με πιο προβλέψιμα καύσιμα και πρόσθεσε: "Αυτό είναι βασικά η δουλειά μου".

Ο διπλασιασμός των δυνατοτήτων είναι "ο παλιός τρόπος" για να γίνει αυτό, αλλά όχι και ο πιο αποτελεσματικός, σημείωσε.

Η Κίνα επεκτείνει την παραγωγή της άνθρακα, αλλά δημιούργησε επίσης το 2023 νέες δυνατότητες παραγωγής ενέργειας με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ύψους σχεδόν 350 γιγαβάτ (GW), πάνω από το ήμισυ του συνόλου.

Ο Χάμπεκ πρόσθεσε ότι η επέκταση του ενεργειακού δικτύου και η χρήση μπαταριών για την αποθήκευση ενέργειας θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των παραδοσιακών μονάδων παραγωγής ενέργειας με ορυκτά καύσιμα οι οποίες χρειάζονται για να καλύπτουν τις ανάγκες της Κίνας και σημείωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη και η κλιματική δράση δεν είναι αντίθετες έννοιες.

"Η μετατροπή της οικονομίας σε μία κλιματικά ουδέτερη δεν είναι μόνο καλή για το κλίμα, αλλά δημιουργεί νέες ευκαιρίες για πλούτο και ανάπτυξη", κατέληξε ο Χάμπεκ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ