Νέα
  • ΓΔ: 1429.79 +0.43%
  • Τζίρος: 85,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ασκήσεις επί χάρτου της Ρωσίας για πυρηνικό χτύπημα στην Ευρώπη - Οι χώρες-στόχοι

AP Photo

Δημοσίευμα - «βόμβα» από τους Financial Times είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας με το μέσο να αποκαλύπτει πως ανακαλύφθηκε μια «κρύπτη» με 29 ρωσικά μυστικά στρατιωτικά αρχεία, σύμφωνα με τα οποία η Μόσχα έχει εκπαιδεύσει το ναυτικό της να στοχεύει τοποθεσίες βαθιά μέσα στην Ευρώπη με πυραύλους που φέρουν πυρηνικά.

Μάλιστα, στα μυστικά αρχεία, αναφέρονται ενέργειες για μια πιθανή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.

Όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος Max Seddon, τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν επίσης ότι η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τακτικά πυρηνικά όπλα σε πλοία επιφανείας παρά τη συμφωνία του 1991 με τις ΗΠΑ για την απομάκρυνσή τους.

Συντριπτικά χτυπήματα στη δυτική Ευρώπη

Σύμφωνα με τους FT, οι χάρτες των στόχων που βρίσκονται τόσο μακριά όσο η δυτική ακτή της Γαλλίας και το «Barrow-in-Furness» στο Ηνωμένο Βασίλειο, που περιγράφονται λεπτομερώς σε μια παρουσίαση για αξιωματικούς που προηγείται χρονικά της πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία.

Οι FT ανέφεραν από την ίδια κρύπτη 29 μυστικών ρωσικών στρατιωτικών αρχείων ότι η Μόσχα είχε κάνει πρόβα τακτικά πυρηνικά όπλα στα πρώτα στάδια μιας σύγκρουσης με μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις δείχνουν πώς η Ρωσία οραματίστηκε μια σύγκρουση με τη Δύση να φθάνει πολύ πέρα από τα άμεσα σύνορά της στο ΝΑΤΟ, σχεδιάζοντας μια σειρά από συντριπτικά χτυπήματα σε ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη, αναφέρουν οι FT.

Τα αρχεία, που συντάχθηκαν μεταξύ 2008 και 2014, περιλαμβάνουν μια λίστα στόχων για πυραύλους που μπορούν να φέρουν είτε συμβατικές κεφαλές είτε τακτικά πυρηνικά όπλα. Οι Ρώσοι αξιωματικοί μάλιστα υπογραμμίζουν τα πλεονεκτήματα της χρήσης πυρηνικών χτυπημάτων σε πρώιμο στάδιο.

Η παρουσίαση δείχνει επίσης ότι η Ρωσία έχει διατηρήσει την ικανότητα να μεταφέρει πυρηνικά όπλα σε πλοία επιφανείας, μια ικανότητα που σύμφωνα με τους ειδικούς εγκυμονεί σημαντικούς επιπλέον κινδύνους κλιμάκωσης ή και κάποιο ατύχημα. 

Το έγγραφο σημειώνει ότι η «υψηλή ικανότητα ελιγμών» του ναυτικού του επιτρέπει να διεξάγει «αιφνίδια και προληπτικά χτυπήματα» και «μεγάλες πυραυλικές επιθέσεις (...) από διάφορες κατευθύνσεις». Προσθέτει ότι τα πυρηνικά όπλα «κατά κανόνα» προορίζονται για χρήση «σε συνδυασμό με άλλα μέσα καταστροφής» για την επίτευξη των στόχων της Ρωσίας. 

Οι αναλυτές που εξέτασαν τα έγγραφα είπαν ότι επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΝΑΤΟ για απειλή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το ρωσικό ναυτικό και την ταχύτητα με την οποία η Ρωσία πιθανότατα μπορεί να καταφύγει σε χρήση πυρηνικών όπλων. 

«Ολοκληρωτικός πόλεμος»

Οι χάρτες, οι οποίοι κατασκευάστηκαν για λόγους παρουσίασης και όχι για επιχειρησιακή χρήση, απεικονίζουν ένα δείγμα 32 στόχων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη για τους ναυτικούς στόλους της Ρωσίας, σε έναν διαδραστικό χάρτη που παρουσιάζουν οι FT.

Όπως γράφουν οι Financial Times, o William Alberque, πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ τώρα στο Stimson Center, είπε ότι το δείγμα των εγγράφων ήταν ένα μικρό μέρος «εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, στόχων που χαρτογραφήθηκαν σε όλη την Ευρώπη (...) συμπεριλαμβανομένων στόχων στρατιωτικής και ζωτικής σημασίας υποδομών για τη Ρωσία». 

Η ικανότητα της Ρωσίας να χτυπήσει σε όλη την Ευρώπη σημαίνει ότι στόχοι σε όλη την ήπειρο θα κινδυνεύουν μόλις ο στρατός της εμπλακεί με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε χώρες πρώτης γραμμής όπως οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία, αναφέρουν αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι. 

«Η αντίληψή τους για τον πόλεμο είναι ο ολοκληρωτικός πόλεμος», είπε ο Τζέφρι Λιούις, καθηγητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury στο Μοντερέι που μελετά τον έλεγχο των όπλων.

«Βλέπουν αυτά τα πράγματα [τακτικές πυρηνικές κεφαλές] ως δυνητικά όπλα που θα κερδίσουν τον πόλεμο», πρόσθεσε. «Θα θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν και θα θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν αρκετά γρήγορα».

Συνεχείς οι απειλές Πούτιν 

Σημειώνεται πως τα τακτικά πυρηνικά όπλα, τα οποία μπορούν να παραδοθούν με πυραύλους από ξηρά ή θαλάσσια εκτόξευση ή από αεροσκάφη, έχουν μικρότερο βεληνεκές και είναι λιγότερο καταστροφικά από τα μεγαλύτερα «στρατηγικά» όπλα που έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, μπορούν ακόμα να απελευθερώσουν πολύ περισσότερη ενέργεια από αυτή που έπεσε στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα το 1945.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα εκτοξεύσει απειλές κατά των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουκρανίας για να αποτρέψει την στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο. «Πρέπει να θυμούνται ότι είναι μικρές, πυκνοκατοικημένες πολιτείες», είπε τον Μάιο.

Η παρουσίαση αναφέρεται επίσης στην επιλογή ενός λεγόμενου χτυπήματος επίδειξης - πυροδότηση πυρηνικού όπλου σε μια απομακρυσμένη περιοχή «σε μια περίοδο άμεσης απειλής» πριν από μια πραγματική σύγκρουση για να τρομάξουν οι δυτικές χώρες.

Η Ρωσία ποτέ δεν αναγνώρισε ότι τέτοια χτυπήματα είναι στο δόγμα της. Ένα τέτοιο χτύπημα, λένε τα αρχεία, θα έδειχνε «τη διαθεσιμότητα και την ετοιμότητα για χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων ακριβείας» και την «πρόθεση χρήσης πυρηνικών όπλων».

Ο Alberque, πρώην διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Όπλων, Αφοπλισμού και Μη Διάδοσης Όπλων Μαζικής Καταστροφής του ΝΑΤΟ, δήλωσε: «Θέλουν ο φόβος της χρήσης ρωσικών πυρηνικών όπλων να είναι το μαγικό κλειδί που ξεκλειδώνει τη δυτική συναίνεση».

Τα αρχεία ανέφεραν ότι η κορυφαία προτεραιότητα της Ρωσίας σε μια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ θα είναι «η αποδυνάμωση του στρατιωτικού και οικονομικού δυναμικού του εχθρού». Οι αναλυτές είπαν ότι αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα χτυπήσει πολιτικούς χώρους και κρίσιμες υποδομές, όπως έκανε στην Ουκρανία.

Ο Fabian Hoffmann, διδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο που μελετά την πυρηνική πολιτική, είπε ότι ο συνδυασμός πυρηνικών και συμβατικών χτυπημάτων που παρουσιάζονται στα εν λόγω επιχειρησιακά έγγραφα συνιστούν «ένα πακέτο που ουσιαστικά δίνει σήμα στον αντίπαλο ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση «μυρίζει μπαρούτι». Και θα ήταν φρόνιμο να αρχίσετε να μας μιλάτε για το πώς μπορούμε να το διευθετήσουμε αυτό».

Ελλιπής η αεράμυνα του ΝΑΤΟ σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΝΑΤΟ, οι χώρες της συμμαχίας διαθέτουν λιγότερο από το 5% των δυνατοτήτων αεράμυνας που απαιτούνται για την προστασία της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας έναντι μιας πλήρους κλίμακας επίθεσης από τη Ρωσία.

Μεταξύ των ρωσικών φορέων τακτικών πυρηνικών όπλων, απαριθμεί «ανθυποβρυχιακούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές τοποθετημένες σε πλοία επιφανείας και υποβρύχια» και «κατευθυνόμενους αντιαεροπορικούς πυραύλους πλοίων και ξηράς με πυρηνικές κεφαλές για να νικήσουν τις εχθρικές ομάδες αεράμυνας».

Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη ομιλία του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι τον Ιούνιο, η Ευρώπη θα είναι «λιγότερο ή περισσότερο ανυπεράσπιστη» έναντι των ρωσικών πυραύλων.

Τον Ιούνιο, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξασκήθηκαν στη φόρτωση αντιπλοϊκών πυραύλων κρουζ P-270 της σοβιετικής εποχής σε κορβέτα κλάσης Tarantul στο Καλίνινγκραντ, όπου αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ λένε ότι αποθηκεύει ένα αδήλωτο απόθεμα τακτικών πυρηνικών κεφαλών, καταλήγει το δημοσίευμα. 
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ