Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Μπιλ Γκέιτς: Οι πλούσιες χώρες «οφείλουν στον κόσμο» να φτάσουν σε μηδενικές εκπομπές ρύπων

Πηγή: AP

Οι πλούσιες χώρες «οφείλουν στον κόσμο» να μειώσουν τις εκπομπές τους στο καθαρό μηδέν (net zero), σύμφωνα με τον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.

Ο Γκέιτς, που είναι επίσης πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Gates, μίλησε τη Δευτέρα στο δείπνο έναρξης του Ecosperity στη Σιγκαπούρη — την κορυφαία εκδήλωση βιωσιμότητας του κρατικού επενδυτικού ταμείου Temasek.

Οι πλούσιοι να δώσουν το παράδειγμα

Σε συζήτηση με τον Πρέσβη της Σιγκαπούρης για την Κλιματική Δράση, Ράβι Μένον, ο Γκέιτς τόνισε ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να φτάσουν σε καθαρές μηδενικές εκπομπές, ανεξάρτητα από το αν θα το καταφέρει ολόκληρος ο πλανήτης.

«Υπάρχουν επίπεδα εκπομπών τόσο χαμηλά, που [καθιστούν την] περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας [να μη] συνιστά πλέον πρόβλημα», σημείωσε.

Ως εκ τούτου, δεν είναι απαραίτητο όλες οι χώρες να πετύχουν απόλυτο μηδέν στις εκπομπές, όμως οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να το κάνουν ώστε να αποδείξουν ότι υπάρχουν λύσεις για τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης.

Τι σημαίνει net zero

Ο όρος «net zero» ορίζεται από τον ΟΗΕ ως η μείωση των εκπομπών άνθρακα σε ένα ελάχιστο υπόλοιπο, το οποίο μπορεί να απορροφηθεί από τη φύση ή μέσω τεχνολογιών απορρόφησης CO₂, έτσι ώστε να μην παραμένει τίποτα στην ατμόσφαιρα.

Ο Γκέιτς κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να είναι τολμηρότερη στις επενδύσεις καινοτομίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας ότι, παρόλο που πιστεύει βαθιά στην καινοτομία «η ιδέα ότι ολόκληρος ο κόσμος θα φτάσει στο net zero έως το 2050 δεν είναι πλέον ρεαλιστική».

Ο ρόλος του ΟΗΕ και τα εμπόδια

Ο ΟΗΕ έχει υποστηρίξει ότι, για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τον στόχο του 1,5°C, όπως προβλέπεται στη Συμφωνία των Παρισίων, πρέπει να υπάρξει μείωση των εκπομπών κατά 45% έως το 2030 και επίτευξη του net zero έως το 2050. «Όσο νωρίτερα φτάσουμε εκεί, τόσο το καλύτερο. [Όμως] χρειαζόμαστε παραδείγματα», υπογράμμισε ο Γκέιτς, σημειώνοντας ότι ένα βασικό εμπόδιο είναι η εξασφάλιση κεφαλαίων υψηλού ρίσκου για τη χρηματοδότηση λύσεων.

Συνεργασία με τη Σιγκαπούρη

Τη Δευτέρα, ο Γκέιτς είχε συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λόρενς Γουόνγκ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το Ίδρυμα Gates θα ιδρύσει γραφείο στην πόλη-κράτος. «Είχαμε μια ευρεία συζήτηση για τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας — από την καθαρή ενέργεια έως την ανάπτυξη εμβολίων. Η Σιγκαπούρη ανυπομονεί να συνεργαστεί στενά με το Ίδρυμα Gates για να προωθήσει την καινοτομία και να βελτιώσει τις ζωές — στην Ασία και σε ολόκληρο τον κόσμο», έγραψε ο Γουόνγκ σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ο πρώην CEO της Microsoft συναντήθηκε επίσης με τον Ανώτερο Υπουργό της Σιγκαπούρης Λι Σιεν Λουνγκ, για να συζητήσουν πιθανότητες συνεργασίας του Ιδρύματος με τοπικούς φορείς, όπως πανεπιστήμια. «Καλωσορίζουμε το Ίδρυμα Gates και άλλους να συνεχίσουν να φέρνουν τις επιχειρήσεις και τα ενδιαφέροντά τους εδώ στη Σιγκαπούρη, να επενδύσουν στο οικοσύστημά μας και να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την περιοχή», ανέφερε ο Λι σε δική του ανάρτηση στο Facebook.

Με πληροφορίες από CNBC

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ