Οι συνεχιζόμενες εμπορικές διαφορές με τις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατόν, προς όφελος όλων, δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, λίγο πριν αναχωρήσει για τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) στο Μπάνφ του Καναδά. Όπως υπογράμμισε, «οι δασμοί και η αβεβαιότητα αποτελούν βάρος για την οικονομία μας και, κατά συνέπεια, απειλούν και την ασφάλεια των θέσεων εργασίας».
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον Ντόναλντ Τραμπ είχε επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και αυτοκινήτων, καθώς και έναν βασικό δασμό 10% σχεδόν σε όλες τις χώρες. Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί η επιβολή «ανταποδοτικών» δασμών, που στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα οδηγήσουν σε συνολικό επιβαρυντικό δασμολόγιο ύψους 20%, εάν οι διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της 90ήμερης περιόδου χάριτος δεν καρποφορήσουν.
Ο χρόνος πιέζει
Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκουν την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ουάσινγκτον, ωστόσο ο χρόνος πιέζει. «Ταυτόχρονα, ως η μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας», τόνισε ο Κλίνγκμπαϊλ αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ.
Ο Γερμανός Υπουργός χαιρέτισε τη δυνατότητα να συναντήσει δια ζώσης τους ομολόγους του στη G7, καθώς ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Όπως σημείωσε, η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας είναι σήμερα πιο κρίσιμη από ποτέ, μέσα σε ένα παγκόσμιο τοπίο γεμάτο αβεβαιότητα και αναταραχές.
Μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας
Παράλληλα, έστειλε ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης προς την Ουκρανία, λέγοντας: «Πρέπει να στείλουμε ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα ότι η G7 συνεχίζει να στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας». Υπογράμμισε επίσης ότι η ομάδα των επτά κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη.
Τέλος, ένα από τα κεντρικά θέματα των συνομιλιών στη συνάντηση της G7 θα είναι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο πόλεμος του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο πώς μπορούν να κινητοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις ώστε να στηριχθεί η ανασυγκρότηση της χώρας.
Με πληροφορίες από Reuters