Στα 38 αεροσκάφη μηνιαίως αναμένεται να σταθεροποιηθεί η παραγωγή του μοντέλου 737 MAX τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με δήλωση του Doug Ackerman, Αντιπροέδρου Ποιοτικού Ελέγχου του τμήματος εμπορικών αεροσκαφών της Boeing, την Τρίτη.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) είχε θέσει ανώτατο όριο παραγωγής στα 38 αεροπλάνα ανά μήνα, μετά από περιστατικό αποκόλλησης πάνελ εν πτήσει σε ένα σχεδόν καινούριο 737, τον Ιανουάριο του 2024.
Πριν από αυτό, η μηνιαία παραγωγή του κορυφαίου σε πωλήσεις μοντέλου της Boeing κυμαινόταν μεταξύ 15 και 30 μονάδων, αλλά η εταιρεία αντιμετώπισε αλλεπάλληλες κρίσεις, που έπληξαν σοβαρά τα οικονομικά της, επηρέασαν αρνητικά το ηθικό των εργαζομένων και κλόνισαν την εμπιστοσύνη του κοινού.
Ανάγκη για ρευστότητα
Η Boeing υπέστη ζημίες σχεδόν 12 δισ. δολαρίων το 2024 και χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγή του 737 για να ενισχύσει τις ταμειακές της ροές.
Σύμφωνα με δύο πηγές του Reuters, η εταιρεία αναμένεται να παράγει περίπου 38 αεροσκάφη ανά μήνα φέτος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από εκπρόσωπο της εταιρείας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Boeing, Kelly Ortberg, έχει δηλώσει ότι η εταιρεία πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να διατηρήσει αυτήν την παραγωγή για αρκετούς μήνες προτού ζητήσει την άρση του περιορισμού από την FAA.
Στοχεύοντας στην τέταρτη γραμμή παραγωγής
Μόλις επιτευχθεί η ομαλή λειτουργία της παραγωγής, η Boeing σχεδιάζει να επανεκκινήσει την ανάπτυξη τέταρτης γραμμής παραγωγής, όπως γνωστοποίησε ο Ackerman.
Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση του Επικεφαλής Αξιωματικού Ασφάλειας Πτήσεων της εταιρείας, η Boeing σημειώνει πρόοδο και στους έξι δείκτες ποιότητας και ασφάλειας που έχουν οριστεί από την ίδια και τις ρυθμιστικές αρχές.
Εκτόξευση των αναφορών για θέματα ασφαλείας
Οι αναφορές ανησυχιών για την ασφάλεια από εργαζόμενους, μέσω του συστήματος “Speak Up”, αυξήθηκαν κατά 220% από το 2023 στο 2024, όπως καταγράφεται στην ίδια έκθεση.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου την Τρίτη, ο Chief Aerospace Safety Officer, Don Ruhmann, τόνισε πως οι συνεχείς αλλαγές καθιστούν το πρόγραμμα όλο και πιο αποτελεσματικό.
Για παράδειγμα, οι αναφορές για ζητήματα ασφαλείας πλέον αξιολογούνται από στελέχη άλλων τμημάτων — και όχι από τους άμεσους επόπτες — προκειμένου να διασφαλιστεί αντικειμενικότητα.
Η Boeing αξιοποιεί επίσης τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό προβλημάτων ποιότητας στην εφοδιαστική της αλυσίδα πριν αυτά εξαπλωθούν.
Αν και η μέθοδος βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της «λεπτής ρύθμισης», σύμφωνα με τον Ackerman, ήδη εμφανίζονται στατιστικές συσχετίσεις ανάμεσα στα δεδομένα και την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στην αλυσίδα παραγωγής.
Με πληροφορίες από Reuters