Πιθανό θεωρεί το ενδεχόμενο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε νέες μειώσεις επιτοκίων αργότερα εντός του τρέχοντος έτους το μέλος του ΔΣ της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ, παρά τις ανησυχίες των αγορών σχετικά με τις δημοσιονομικές πολιτικές των Ρεπουμπλικανών και την αντιμετώπιση του ελλείμματος.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Fox Business, ο Γουόλερ τόνισε ότι η προοπτική για την οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πού θα καταλήξει η πολιτική δασμών της κυβέρνησης Τραμπ. Εάν οι δασμοί σταθεροποιηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα – πιο κοντά στο 10% – αντί για πιο ακραία σενάρια που ίσχυσαν κατά την έναρξη του εμπορικού πολέμου, τότε η προοπτική νέων μειώσεων μοιάζει πιο πιθανή.
«Αν μπορέσουμε να φέρουμε τους δασμούς κοντά στο 10% και αυτό ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο, τότε βρισκόμαστε σε καλό σημείο για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, και αυτό μας επιτρέπει να κινηθούμε προς μειώσεις επιτοκίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γουόλερ.
Αβεβαιότητα
Ο Γουόλερ δεν διευκρίνισε πότε ή πώς αναμένει να μειωθεί το βασικό επιτόκιο, το οποίο σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 4,25% και 4,5%. Παρά το γεγονός ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές περιμένουν μέτριες μειώσεις επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος, η αβεβαιότητα παραμένει έντονη λόγω των συνεχών ανατροπών στην εμπορική πολιτική.
Σημαντικό μέρος της επιθετικής πολιτικής δασμών έχει ανασταλεί προσωρινά, αναμένοντας την έκβαση εμπορικών συμφωνιών. Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, προειδοποιούν ότι τέτοιες πολιτικές μπορεί να αυξήσουν τον πληθωρισμό και να πλήξουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η μερική υποχώρηση του Τραμπ στους δασμούς έχει ήδη οδηγήσει πολλούς αναλυτές να μειώσουν τις προβλέψεις για πιθανή ύφεση.
Ανησυχίες για το φορολογικό νομοσχέδιο
Ο Γουόλερ παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών, το οποίο φαίνεται να αυξάνει το δημόσιο χρέος. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ανεβαίνουν, καθώς οι αγορές αντιδρούν σε πιθανή άνοδο του κόστους δανεισμού, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στην οικονομική δραστηριότητα και να επηρεάσει τη νομισματική στρατηγική της Fed.
«Οι αγορές παρακολουθούν στενά τη δημοσιονομική πολιτική και ανησυχούν αν τελικά θα συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος. Έχουμε καταγράψει ελλείμματα 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία χρόνια — αυτό απλώς δεν είναι βιώσιμο», τόνισε ο Γουόλερ.
Καθώς το νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή και οδεύει προς τη Γερουσία, ο Γουόλερ προειδοποίησε ότι οι αγορές ενδέχεται να απαιτήσουν υψηλότερες αποδόσεις για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα, μέχρι να ξεκαθαρίσει αν η κυβέρνηση θα μειώσει πραγματικά τις δαπάνες.
Αβεβαιότητα για τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία
Ο Γουόλερ σημείωσε ότι υπάρχει γενική ανησυχία στις αγορές όσον αφορά τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία: «Φαίνεται πως υπάρχει μια τάση αποφυγής ρίσκου όσον αφορά τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία συνολικά – όχι μόνο για το δημόσιο χρέος, αλλά και για άλλα», είπε. «Δεν ξέρω αν αυτό θα συνεχιστεί, αλλά προς το παρόν, η στάση είναι ξεκάθαρη.»
Παρόλα αυτά, ο Γουόλερ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι, αν η οικονομία σταθεροποιηθεί και ο πληθωρισμός παραμείνει χαμηλός, η ζήτηση για αμερικανικά assets θα μπορούσε να ανακάμψει.
Τέλος, ο Γουόλερ υποστήριξε ότι, σύμφωνα με την παραδοσιακή οικονομική θεωρία, η αύξηση του πληθωρισμού που προκύπτει από δασμούς είναι προσωρινή και η Fed μπορεί να την αγνοήσει στη λήψη αποφάσεων.
«Ένα καθεστώς δασμών στο 10% θα έχει μόνο περιορισμένη επίδραση στις τιμές. Δεν έχω δει μέχρι στιγμής στοιχεία που να δείχνουν ότι θα υπάρξει διαρκής ανοδική πίεση στον πληθωρισμό», εξήγησε.
Με πληροφορίες από Reuters