Κατρακύλησαν την Παρασκευή οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών ειδών πολυτελείας, έπειτα από τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί επιβολής δασμού 50% στα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου.
Ισχυρή έκθεση στην αγορά των ΗΠΑ
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία πολυτελείας – που περιλαμβάνει τσάντες, υποδήματα, είδη μόδας και σαμπάνια – εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θεωρούνταν η βασική ελπίδα ανάπτυξης για το 2024, καθώς η κινεζική ζήτηση παραμένει υποτονική.
Οι μετοχές των LVMH και Hermès, των δύο μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στη Γαλλία βάσει κεφαλαιοποίησης, υποχώρησαν κατά περίπου 3% και 4% αντίστοιχα, ακολουθώντας την πτωτική πορεία άλλων εταιρειών του κλάδου, όπως οι Kering, Prada και Burberry.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της S&P, ο κλάδος πολυτελείας είναι από τους πιο εκτεθειμένους σε ενδεχόμενους δασμούς από τις ΗΠΑ, καθώς οι εταιρείες έχουν περιορισμένες δυνατότητες να μεταφέρουν την παραγωγή τους εντός αμερικανικού εδάφους.
Αδύνατο το «Made in USA»
«Αν θέλεις να στήσεις εργοστάσιο στις ΗΠΑ για να ξεπεράσεις το πρόβλημα των δασμών, αυτή τη στιγμή είναι απλώς αδύνατο... δεν υπάρχουν ούτε οι άνθρωποι, ούτε η τεχνογνωσία», δήλωσε η Claudia D’Arpizio, partner της Bain, σε εκδήλωση του κλάδου την Πέμπτη.
Η Louis Vuitton της LVMH είναι η μόνη ευρωπαϊκή μάρκα πολυτελείας που παράγει ήδη στις ΗΠΑ αν και, σύμφωνα με το Reuters, αντιμετωπίζει δυσκολίες σε μια από τις μονάδες της.
Οι αναλυτές της S&P σημειώνουν: «Πιστεύουμε, επομένως, ότι η αύξηση των τιμών θα αποτελέσει πιθανότατα το κύριο μέσο του κλάδου πολυτελείας για την αντιστάθμιση των δασμών».
Κατασκευαστές πολυτελών αγαθών όπως η Hermès (γνωστή για τις τσάντες Birkin), έχουν ανακοινώσει ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τιμολογιακή τους ισχύ για να απορροφήσουν το κόστος των δασμών. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν πως ορισμένες εταιρείες ενδέχεται να έχουν περιορισμένα περιθώρια για αυξήσεις τιμών χωρίς να επηρεαστεί η ζήτηση.
Στο κόκκινο Γαλλία και Ιταλία
Η γαλλική βιομηχανία πολυτελείας – η μεγαλύτερη στον κόσμο – απασχολεί πάνω από 600.000 εργαζομένους, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας της Γαλλίας.
Η Ιταλία, η οποία παράγει τη συντριπτική πλειονότητα των υψηλής ποιότητας δερμάτινων ειδών, είναι επίσης βαθιά εκτεθειμένη στο διεθνές εμπόριο. Σύμφωνα με την κρατική τράπεζα Cassa Depositi e Prestiti, ο κλάδος της μόδας αντιπροσωπεύει πάνω από το 5% του ΑΕΠ της χώρας.
Οι δύο αυτές χώρες είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς ειδών πολυτελείας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το 2024, η Γαλλία εξήγαγε στις ΗΠΑ αφρώδεις οίνους (όπως σαμπάνια) αξίας 890 εκατ. ευρώ και αποστάγματα σταφυλιού (κυρίως κονιάκ) αξίας 1,27 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Την ίδια περίοδο, η Ιταλία εξήγαγε δερμάτινες τσάντες αξίας 770 εκατ. ευρώ.
Με πληροφορίες από Reuters