Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Ο Αντικαγκελάριος καλεί την ΕΕ να επιβάλλει αυστηρά μέτρα απέναντι σε ενδεχόμενη αμερικανική προσάρτηση της Γροιλανδίας

greenland

Ο πρόεδρος του αυστριακού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPÖ) και αντικαγκελάριος της Αυστρίας, Αντρέας Μπάμπλερ, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει άμεσα στη σύνταξη ενός «καταλόγου αποτρεπτικών μέτρων», με στόχο να αποκρουστεί οποιαδήποτε αμερικανική απόπειρα προσάρτησης της Γροιλανδίας, η οποία αποτελεί ημιαυτόνομο έδαφος της Δανίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Μπάμπλερ εισηγείται την προετοιμασία αυστηρών κυρώσεων εις βάρος αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, καθώς και την επιβολή τιμωρητικών δασμών σε αγροτικά προϊόντα που προέρχονται από συγκεκριμένες πολιτείες των ΗΠΑ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στον ίδιο αποτρεπτικό μηχανισμό θα πρέπει να περιλαμβάνεται και ο περιορισμός αμερικανικών επενδύσεων σε τομείς που συνδέονται άμεσα με τις κρίσιμες ευρωπαϊκές υποδομές, προκειμένου να ενισχυθεί η στρατηγική αυτονομία της Ένωσης.

Ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει να σταματήσει να υποτιμά τον ρόλο της και να αξιοποιήσει το ισχυρό οικονομικό της βάρος στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στήριξη προς τη Δανία και μήνυμα ενότητας

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μπάμπλερ εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη του προς την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, η οποία είναι επίσης μέλος του PES, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα της Γροιλανδίας αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δηλώσεις του έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν ανοιχτά ότι εξετάζουν «πολλαπλές επιλογές», συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών σεναρίων, για την «απόκτηση» της Γροιλανδίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι το αρκτικό νησί των 57.000 κατοίκων εντάσσεται στη φυσική σφαίρα επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η συγκεκριμένη διεκδίκηση επανήλθε με ιδιαίτερη ένταση στο προσκήνιο, μετά την αιφνιδιαστική στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στους ευρωπαϊκούς κύκλους.

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις

Σε αυτό το κλίμα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε μορφή αμερικανικού εκφοβισμού, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας και συνοχής.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ στην πλατφόρμα X, ιδιοκτησίας του Ίλον Μασκ.

Πρόκειται για το πρώτο πρόστιμο που επιβλήθηκε στο πλαίσιο του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), ο οποίος θεωρείται κομβικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Στον απόηχο αυτής της απόφασης, η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε στην απαγόρευση εισόδου στη χώρα πέντε προσωπικοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν ταχθεί υπέρ της αυστηρότερης ρύθμισης του τεχνολογικού τομέα, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση στις διατλαντικές σχέσεις.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ