Νέα
  • ΓΔ: 1456.52 +0.05%
  • Τζίρος: 111,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Καμπανάκι Λαγκάρντ: Η Ευρώπη μένει πίσω - Ποιοι είναι οι λόγοι

AP Photo

Καμπανάκι για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας κτύπησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, με συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Η Ευρώπη μένει πίσω», τονίζει, αποδίδοντας την κατάσταση αυτή στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, την τάση της ΕΕ για πολύ λεπτομερείς ρυθμίσεις και στην αδυναμία του συστήματος χρηματοδότησης.

Σε ερώτηση, αν συμφωνεί με την έκθεση του πρώην προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι η Ευρώπη μένει πίσω, η Λαγκάρντ απάντησε: «Η Ευρώπη μένει πίσω. Είναι αλήθεια. Το ίδιο και η Γαλλία.

Υστέρηση στον τεχνολογικό τομέα

Η έκθεση του Μάριο Ντράγκι υπογραμμίζει το χάσμα παραγωγικότητας, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τομέα της τεχνολογίας. Οι φορείς της τεχνολογίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πιστεύουν ότι το χάσμα εμφανίστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της ψηφιακής επανάστασης που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Το ερώτημα τώρα είναι αν η ώθηση που πήραν οι ΗΠΑ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 θα συνεχιστεί με την τεχνητή νοημοσύνη, τη συσσώρευση των data centers και την εκμετάλλευση αυτών των δεδομένων. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα.

Στην Ευρώπη πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να καταβάλουμε προσπάθειες για να κρατήσουμε τις εταιρείες που ξεκινούν εδώ αλλά στη συνέχεια αναπτύσσονται αλλού. Πρέπει να προσπαθήσουμε να τις κάνουμε να μείνουν.

Υπερβολικό ρυθμιστικό πλαίσιο

Στη συνέχεια, η Λαγκάρντ είπε: «Πρέπει να εξετάσουμε γιατί η Ευρώπη μένει πίσω. Το ενεργειακό στοιχείο είναι το κλειδί, ιδίως όσον αφορά τα κέντρα δεδομένων.

Η αγορά εργασίας είναι επίσης σημαντική, με την κινητικότητα να είναι πολύ μεγαλύτερη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι επίσης ένα κρίσιμο ζήτημα. Με πολύ απλά λόγια, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν την τεχνητή νοημοσύνη (AI) πολύ γρήγορα και έχουν ήδη ορισμένους σημαντικούς παίκτες.

Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη όχι μόνο δεν έχει τέτοιους μεγάλους παίκτες, αλλά έχει γίνει και πρωτοπόρος σε ρυθμιστικό πλαίσιο για την AI. Αυτό κάνει τους παίκτες του τομέα αυτού να λένε «Εντάξει, ας το κάνουμε αλλού. Θα είναι πιο εύκολο και θα έχουμε λιγότερα εμπόδια και λιγότερους περιορισμούς».

Πολύ ευκολότερη η χρηματοδότηση στις ΗΠΑ

Αναφορικά με την κρατική χρηματοδότηση που προσφέρουν οι ΗΠΑ για την ανάπτυξη των εταιρειών, η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε: «Ο τέταρτος παράγοντας που συμβάλλει στην υστέρηση της Ευρώπης είναι η «ελαφρά» βιομηχανική πολιτική που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν είναι ελαφρά από την άποψη των χρημάτων, διότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού του Αυγούστου 2022 παρέχει τεράστιους χρηματοδοτικούς πόρους, αλλά υπάρχουν σχετικά λίγα κριτήρια για να δικαιούται κάποιος χρηματοδότηση που θέλει να ξεκινήσει μια επιχείρηση στις ΗΠΑ. Όταν ρωτώ τους επιχειρηματίες, λίγο πολύ όλοι συμφωνούν ότι στην Ευρώπη η διαδικασία είναι περίπλοκη και δυσκίνητη.

Η ανάγκη για την Ενωση Κεφαλαιαγορών

Ο τελευταίος παράγοντας είναι η ιδιωτική χρηματοδότηση. Στις ΗΠΑ υπάρχουν προγράμματα συνταξιοδοτικών ταμείων και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα που καθιστούν δυνατή τη διοχέτευση των αποταμιεύσεων και την πρόκληση ενδιαφέροντος των αποταμιευτών (εργαζομένων ή συνταξιούχων) για το μέλλον της οικονομίας ή την εξέλιξη του χρηματιστηρίου.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τα σχέδια αυτά απέχουν ακόμη πολύ από αυτούς τους μηχανισμούς, ιδίως τις επενδύσεις σε μετοχές και τη διανομή εταιρικών κερδών. Γι’ αυτό υπάρχει και η ανάγκη ανάπτυξης μιας ένωσης κεφαλαιαγορών».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ