Σε επανεξέταση των επενδυτικών τους πολιτικών στον αμυντικό τομέα προχωρούν οι Ευρωπαίοι διαχειριστές κεφαλαίων, υπό την πίεση πελατών αλλά και ορισμένων πολιτικών, οι οποίοι ζητούν τη χαλάρωση των περιορισμών και τη στήριξη της χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής προσπάθειας για επανεξοπλισμό.
Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλά επενδυτικά κεφάλαια που χαρακτηρίζονται ως «βιώσιμα» οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι επενδύσεις τους «δεν προκαλούν σημαντική βλάβη». Ως εκ τούτου, πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων έχουν αποφύγει πλήρως τον αμυντικό τομέα, ακόμη και εταιρείες όπως η Rolls-Royce και η Airbus, που δραστηριοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στην εμπορική αεροπορία, θεωρούνται απαγορευμένες επιλογές.
Ωστόσο, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να εξασφαλίσει περίπου 800 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της άμυνάς της, ιδίως μετά τις δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια, ο τομέας αυτός καθίσταται πλέον πολύ σημαντικός για να αγνοηθεί.
«Ελκυστική» η πολεμική βιομηχανία
Η βρετανική Legal & General, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι μεταξύ των εταιρειών που σχεδιάζουν να αυξήσουν την έκθεσή τους στην άμυνα, καθώς η ελκυστικότητα του κλάδου έχει «αυξηθεί δραματικά» λόγω των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, όπως ανέφερε το Reuters την Πέμπτη.
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες της Ευρώπης επανεξετάζουν τις πολιτικές τους σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Reuters. Ωστόσο, η διαδικασία είναι περίπλοκη και αμφιλεγόμενη, καθώς η αναθεώρηση των πολιτικών βιωσιμότητας για να συμπεριλάβουν την αμυντική βιομηχανία δεν είναι απλή υπόθεση.
Η ελβετική UBS Asset Management επιβεβαίωσε ότι επανεξετάζει τον αποκλεισμό του αμυντικού τομέα από τα χαρτοφυλάκιά της, ενώ η Mercer, μία από τις κορυφαίες συμβουλευτικές εταιρείες για τα συνταξιοδοτικά ταμεία, δήλωσε ότι οι επενδυτές πιέζουν για την ενσωμάτωση αμυντικών επενδύσεων, ακόμα και σε χαρτοφυλάκια που εστιάζουν στη βιωσιμότητα.
Η αύξηση των αμυντικών δαπανών της ΕΕ έχει εκτοξεύσει τις μετοχές αεροδιαστημικής και άμυνας, όπως της γερμανικής Rheinmetall και της ιταλικής Leonardo, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αφήνοντας πολλούς επενδυτές που απέφυγαν τον τομέα να μετανιώνουν για τις χαμένες ευκαιρίες.
«Ορισμένοι πελάτες μας λένε πως πιστεύουν ότι είναι σημαντικό η Ευρώπη να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της, και ως εκ τούτου θέλουν να γίνουν επενδύσεις στον τομέα αυτό», δήλωσε ο Rich Nuzum, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στη Mercer, η οποία συμβουλεύει επενδυτές που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 17,5 τρισ. δολαρίων.
Πιέσεις
Οι αποκλεισμοί επενδύσεων σε αμφιλεγόμενα όπλα, όπως τα διασπειρόμενα πυρομαχικά και τα βιολογικά όπλα, είναι ευρέως αποδεκτοί και βασίζονται σε διεθνείς συνθήκες. Οι κανόνες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου δεν απαγορεύουν τις επενδύσεις στις περισσότερες αμυντικές εταιρείες, αλλά η έμφαση στις αρχές ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση) έχει αποτρέψει πολλούς μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίων από τέτοιες τοποθετήσεις, όπως συνέβη και με τον καπνό.
«Φτάνουμε σε ένα σημείο όπου το κλίμα έχει αλλάξει: αν αποκλείεις την άμυνα, εσύ είσαι αυτός που πρέπει να εξηγήσεις γιατί, και όχι το αντίστροφο», δήλωσε ο Carl Haglund, CEO της φινλανδικής εταιρείας συντάξεων και ασφαλειών Veritas και πρώην υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας.
Το Reuters επικοινώνησε με 10 από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες της Ευρώπης για να διερευνήσει εάν επανεξετάζουν τις πολιτικές τους. Εκτός από την UBS, και η Allianz Global Investors ανέφερε ότι επανεξετάζει τους αποκλεισμούς της, αν και η χρονική συγκυρία είναι τυχαία.
Η γαλλική BNP Paribas επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στον αμυντικό τομέα.
Η Amundi και η Schroders δήλωσαν ότι οι πολιτικές τους παραμένουν αμετάβλητες, ενώ οι DWS, HSBC Asset Management και Insight Investment αρνήθηκαν να σχολιάσουν αν οι αποκλεισμοί τους βρίσκονται υπό επανεξέταση.
Ο επικεφαλής εισηγμένων επενδύσεων της Mirova, μιας μικρότερης εταιρείας υπό την Natixis, δήλωσε ότι οι προσπάθειες επανεξοπλισμού και οι αυξανόμενες απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια ώθησαν την εταιρεία να επανεξετάσει τη «συγκρατημένη στάση» της απέναντι στις αμυντικές επενδύσεις. Ωστόσο, ο Herve Guez επισήμανε τη δυσκολία υποστήριξης των αμυντικών βιομηχανιών, λόγω του κινδύνου να καταλήξουν συγκεκριμένα όπλα σε «αμφιλεγόμενες» χώρες.
Αλλαγές στη στρατηγική βιώσιμων επενδύσεων
Την περασμένη εβδομάδα, Βρετανοί πολιτικοί κάλεσαν τους επενδυτές να στηρίξουν τον αμυντικό τομέα, ενώ η Γαλλία εξετάζει την άρση περιορισμών ESG στις αμυντικές χρηματοδοτήσεις. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας ανέφερε ότι τα ηθικά πρότυπα των επενδύσεων ίσως χρειαστεί να αλλάξουν.
Ορισμένοι επενδυτικοί φορείς ήδη κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτήν την εβδομάδα, η WisdomTree λάνσαρε το πρώτο ευρωπαϊκό διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) για τον αμυντικό τομέα.
Παράλληλα, τα δεδομένα της Morningstar δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι διαχειριστές κεφαλαίων αύξησαν την έκθεσή τους στις μετοχές αεροδιαστημικής και άμυνας στο 1,1% των χαρτοφυλακίων τους στα τέλη του 2024, από 0,7% δύο χρόνια νωρίτερα. Οι επενδύσεις των ESG funds στον αμυντικό τομέα αυξήθηκαν στο 0,5% από 0,4% το προηγούμενο έτος.
«Η υιοθέτηση μιας πιο θετικής στάσης απέναντι στην άμυνα είναι αναπόφευκτη, αν λάβουμε υπόψη μας τη γεωπολιτική κατάσταση», δήλωσε η Sonja Laud, επικεφαλής επενδύσεων της Legal & General.
Με πληροφορίες από Reuters