Η Ιαπωνία διαθέτει ένα σημαντικό ατού στις συζητήσεις που κάνει με τις ΗΠΑ για τους δασμούς είναι η μεγαλύτερη ξένη κάτοχος ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.
Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Κατσουνόμπου Κάτο, δήλωσε ότι τα χαρτοφυλάκια ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου που έχει η χώρα του θα μπορούσαν να αποτελέσουν διαπραγματευτικό χαρτί στις εμπορικές συζητήσεις με την Ουάσιγκτον.
«Υπάρχει ως (διαπραγματευτικό) χαρτί», δήλωσε ο Κάτο, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στο Τόκιο σήμερα, όταν ρωτήθηκε αν η στάση της Ιαπωνίας να μην πουλήσει τα αμερικανικά ομόλογα θα μπορούσε να αποτελέσει διαπραγματευτικό εργαλείο. «Το αν θα χρησιμοποιήσουμε ή όχι αυτό το χαρτί είναι μια διαφορετική απόφαση», είπε.
Αν και τα σχόλια του Κάτο έγιναν σε απάντηση ερώτησης και δεν φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η Ιαπωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει κάποια από τα χαρτοφυλάκια του αμερικανικού Δημοσίου, ανοίγουν το ενδεχόμενο μεγάλης πτώσης στην αγορά, εάν υπάρξει μία τέτοια κίνηση.
«Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή τακτική για να συζητείται δημοσίως», δήλωσε η επικεφαλής στρατηγική αναλύτρια σταθερού εισοδήματος στην Charles Schwab στη Νέα Υόρκη. «Και μόνο η απειλή θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων, αν και νομίζω ότι οι οικονομικοί αξιωματούχοι της Ιαπωνίας είναι αρκετά έξυπνοι για να γνωρίζουν ότι η υλοποίησή της θα ήταν επιζήμια για τη δική τους οικονομία».
Η αρχική αντίδραση της αγοράς ομολόγων σήμερα ήταν ήρεμη, με τις τιμές των κρατικών ομολόγων να κινούνται ελάχιστα κατά τη διάρκεια που ήταν ανοιχτές οι ασιατικές αγορές και με συγκρατημένες κινήσεις στα ιαπωνικά ομόλογα και το γεν.
Χαρτοφυλάκιο 1,13 τρισ. δολαρίων σε treasuries
Η Ιαπωνία, ωστόσο, είναι τεράστιος επενδυτής σε αμερικανικά ομόλογα και αυτό είναι πιθανό να κρατήσει τους επενδυτές σε εγρήγορση. Κατείχε τίτλους αξίας 1,13 τρισ. δολαρίων στα τέλη Φεβρουαρίου, όντας ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικού χρέους στο εξωτερικό, ακολουθούμενος από την Κίνα με 784 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Τα σχόλια του Κάτο έκαναν αίσθηση, επειδή οι αξιωματούχοι στο Τόκιο είναι συνήθως πολύ επιφυλακτικοί στις δηλώσεις τους για τα Treasuries. Τα σχόλια αυτά μάλιστα έρχονται στον απόηχο της ταραχώδους διαπραγμάτευσης του αμερικανικού χρέους τον τελευταίο μήνα, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στους αυξημένους κινδύνους από τον εμπορικό πόλεμο.
Τα αμερικανικά ομόλογα, οι μετοχές και ακόμη και το δολάριο κατρακύλησαν κατά τη διάρκεια πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες, όταν ο τότε Ιάπωνας πρωθυπουργός Ριουτάρο Χασιμότο δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα μπορούσε να πουλήσει αμερικανικό χρέος και να αγοράσει χρυσό, εάν το γεν παρέμενε ασταθές. Γρήγορα υπαναχώρησε δεδομένης της υπερβολικής αντίδρασης των αγορών και εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι είχε παρεξηγηθεί.
Με πληροφορίες από Bloomberg