Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Πώς οι Κινέζοι εξαγωγείς παρακάμπτουν τους δασμούς των ΗΠΑ μέσω τρίτων χωρών

AP Photo

Οι Κινέζοι εξαγωγείς εντείνουν τις προσπάθειες παράκαμψης των δασμών που έχει επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ, στέλνοντας τα προϊόντα τους μέσω τρίτων χωρών ώστε να αποκρύψουν την πραγματική τους προέλευση, αναφέρει ρεπορτάζ των Financial Times. 

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα κατακλύζονται από διαφημίσεις που προσφέρουν «πλύση προέλευσης» (place-of-origin washing), ενώ η αύξηση εισαγωγών από την Κίνα έχει προκαλέσει συναγερμό σε γειτονικές χώρες που φοβούνται ότι θα γίνουν ενδιάμεσοι σταθμοί για εμπορεύματα με τελικό προορισμό τις ΗΠΑ.

Η ολοένα και ευρύτερη χρήση αυτής της τακτικής υποδηλώνει τους φόβους των εξαγωγέων πως οι νέοι δασμοί που φτάνουν έως και το 145% θα τους αποκλείσουν από μία από τις σημαντικότερες αγορές τους.

«Ο δασμός είναι υπερβολικά υψηλός», δήλωσε η Sarah Ou, πωλήτρια της Baitai Lighting από την πόλη Zhongshan. «Μπορούμε να πουλήσουμε τα προϊόντα σε γειτονικές χώρες, και από εκεί να σταλούν στις ΗΠΑ, μειώνοντας έτσι τους δασμούς».

Διαφημίσεις για αποστολή μέσω Μαλαισίας

Οι νόμοι των ΗΠΑ απαιτούν τα προϊόντα να υποβάλλονται σε «ουσιαστικό μετασχηματισμό» (π.χ. μεταποίηση ή προστιθέμενη αξία) για να θεωρηθούν εγχώριας προέλευσης.

Ωστόσο, διαφημίσεις σε πλατφόρμες όπως το Xiaohongshu προσφέρουν βοήθεια για αποστολή προϊόντων σε χώρες όπως η Μαλαισία, όπου εκδίδεται νέο πιστοποιητικό προέλευσης πριν αποσταλούν στις ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς; Διαμετακόμιση μέσω Μαλαισίας για να “μετατραπούν” σε αγαθά Νοτιοανατολικής Ασίας!», αναφέρει διαφήμιση.
«Ξέπλυμα προέλευσης στη Μαλαισία για ομαλό εκτελωνισμό!».

Εκτεταμένη χρήση της πρακτικής στην Ασία

Η Νότια Κορέα εντόπισε το πρώτο τρίμηνο του 2024 προϊόντα αξίας 21 εκατ. δολαρίων με ψευδείς δηλώσεις προέλευσης, κυρίως από την Κίνα και σχεδόν όλα με προορισμό τις ΗΠΑ.

Το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη επίσης ανακοίνωσαν αυστηροποίηση των ελέγχων για την αποτροπή έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών.

Η Ou από την Baitai δήλωσε ότι, όπως και άλλοι Κινέζοι κατασκευαστές, η εταιρεία στέλνει τα προϊόντα “free on board”: οι πελάτες αναλαμβάνουν την ευθύνη μόλις τα προϊόντα φύγουν από το λιμάνι.

«Εμείς απλά τα στέλνουμε στο Γκουανγκτζού ή στο Σενζέν. Από εκεί και πέρα, δεν είναι δική μας δουλειά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δίκτυο εταιρειών στη Μαλαισία βοηθά στην αλλαγή πιστοποίησης

Δύο εταιρείες logistics δήλωσαν ότι μπορούν να στείλουν προϊόντα στο Port Klang της Μαλαισίας, όπου αλλάζουν οι ετικέτες και η συσκευασία τους. Οι εταιρείες αυτές συνεργάζονται με εργοστάσια που εκδίδουν νέα πιστοποιητικά προέλευσης.

«Οι τελωνειακές αρχές της Μαλαισίας δεν είναι πολύ αυστηρές», ανέφερε ένας πωλητής.

Η αντίδραση της Μαλαισίας

Το υπουργείο Επενδύσεων, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Μαλαισίας δήλωσε ότι η χώρα είναι «απόλυτα δεσμευμένη στη διατήρηση της ακεραιότητας του διεθνούς εμπορίου», και οποιαδήποτε προσπάθεια καταστρατήγησης των δασμών μέσω ψευδών δηλώσεων θεωρείται σοβαρό αδίκημα.

«Αν οι αναφορές αυτές επαληθευτούν, θα ερευνήσουμε και θα δράσουμε σε συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές και τις ΗΠΑ», τονίζεται στη δήλωση.

Συμβουλές για αποφυγή δασμών και «γκρίζες ζώνες»

Ένας σύμβουλος ανέφερε ότι η πρακτική «origin-washing» είναι μία από τις δύο βασικές μεθόδους αποφυγής των νέων δασμών. Η άλλη περιλαμβάνει την ανάμιξη ακριβών με φθηνότερα προϊόντα, ώστε να δηλώνεται χαμηλότερη μέση αξία.

Ιδιοκτήτης εργοστασίου στο Dongguan δήλωσε πως εγχώριες ενώσεις του πρότειναν διαμεσολαβητές για “γκρίζες λύσεις”, με κόστος μόλις 0,70 δολάρια ανά κιλό.

Ανήσυχα τα αμερικανικά συμφέροντα

Η εξάπλωση αυτών των πρακτικών έχει προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ. Στέλεχος κορυφαίου πωλητή στο Amazon δήλωσε ότι παρατήρησε αλλαγές στην αναγραφόμενη προέλευση των αποστολών, με κίνδυνο κατάσχεσης από τις αμερικανικές αρχές.

Το ίδιο στέλεχος εξέφρασε δισταγμό να δεχτεί προτάσεις από Κινέζους προμηθευτές να λειτουργούν ως «εισαγωγείς καταγραφής» στις ΗΠΑ, πληρώνοντας δασμούς βάσει κόστους παραγωγής κι όχι κόστους αγοράς.

«Πρέπει να εμπιστευτείς έναν Κινέζο προμηθευτή — κι αυτό είναι μεγάλο ρίσκο», κατέληξε.

Με πληροφορίες από Financial Times

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ