Το παγκόσμιο εμπόριο παραποιημένων προϊόντων παραμένει μια σημαντική απειλή για τις οικονομίες, τους καταναλωτές και τις αλυσίδες εφοδιασμού παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΟΣΑ-EUIPO.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα παραποιημένα προϊόντα αντιπροσώπευαν περίπου 467 δισ. δολάρια στο παγκόσμιο εμπόριο το 2021. Εκτοτε, τα ίδια υποκείμενα πρότυπα και κίνδυνοι συνεχίζουν να οδηγούν το παγκόσμιο εμπόριο παραποιημένων προϊόντων, σημειώνει η έκθεση.
Η τέταρτη κοινή μελέτη του ΟΟΣΑ και του EUIPO με τίτλο «Χαρτογράφηση του παγκόσμιου εμπορίου παραποιημένων προϊόντων 2025: Παγκόσμιες τάσεις και προκλήσεις επιβολής του νόμου», παρέχει μια λεπτομερή εικόνα του παγκόσμιου εμπορίου παραποιημένων προϊόντων και προσφέρει πρακτικές οδηγίες στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την προστασία των καταναλωτών, την υποστήριξη των νόμιμων επιχειρήσεων και την τήρηση της ακεραιότητας του διεθνούς εμπορίου.
Τα είδη ένδυσης, υπόδησης και δερμάτινων ειδών παρέμειναν μεταξύ των τομέων που επηρεάστηκαν περισσότερο, αντιπροσωπεύοντας από κοινού το 62% των κατασχεμένων παραποιημένων προϊόντων.
Κίνδυνοι από τους νέους τομείς «μαϊμού» προϊόντων
Ταυτόχρονα, η έκθεση διαπιστώνει ότι οι παραποιητές επεκτείνονται σε νέους τομείς, καλύπτοντας σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής. Τα επικίνδυνα προϊόντα απομίμησης, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλακτικών αυτοκινήτων, των φαρμάκων, των καλλυντικών, των παιχνιδιών και των τροφίμων, ήταν ολοένα και πιο διαδεδομένα, θέτοντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών.
«Το παράνομο εμπόριο απειλεί τη δημόσια ασφάλεια, υπονομεύει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και παρεμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη, και οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να αυξηθούν καθώς οι παραχαράκτες αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και τεχνικές για να αποφύγουν τον εντοπισμό», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν.
«Η συνεχής παρακολούθηση και χαρτογράφηση του παγκόσμιου εμπορίου παραποιημένων προϊόντων από τον ΟΟΣΑ δείχνει την ανάγκη οι αρχές να υιοθετήσουν νέα εργαλεία και να εντείνουν τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών», πρόσθεσε.
Πρωταθλήτρια η Κίνα
Αν και η Κίνα παραμένει η κυρίαρχη πηγή παραποιημένων προϊόντων, αντιπροσωπεύοντας το 45% όλων των κατασχέσεων που αναφέρθηκαν το 2021, άλλες χώρες από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική εμπλέκονται επίσης στο εμπόριο παραποιημένων προϊόντων.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι εμπορικές οδοί. Οι παραποιητές χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο τις διεθνείς πλωτές οδούς και υιοθετούν στρατηγικές «εντοπισμού», αποστέλλοντας μη συναρμολογημένα εξαρτήματα ή συσκευασίες για να συναρμολογήσουν πλαστά προϊόντα πιο κοντά στις τελικές αγορές, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω την ανίχνευση.
Οι παραποιητές γίνονται όλο και πιο επιδέξιοι στην ταχεία παραγωγή πλαστών εκδόσεων προϊόντων με μεγάλη ζήτηση, στη διαφήμιση στο διαδίκτυο και στην αξιοποίηση λιγότερο ελεγχόμενων μεθόδων αποστολής. Περίπου το 65% των κατασχέσεων αφορά μικρά δέματα και αλληλογραφία, γεγονός που δείχνει μια στροφή προς τα κανάλια διανομής που προσφέρουν ταχύτητα, ευκολία και χαμηλότερο κίνδυνο ελέγχου.
Για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας απειλής, η έκθεση ζητά συνεχή παρακολούθηση και πιο συντονισμένες αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των τελωνείων, της αστυνομίας, των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών και των αρχών εποπτείας της αγοράς.
Η ισχυρότερη συνεργασία και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των εμπορικών διαμεσολαβητών, των ταχυδρομικών και ναυτιλιακών υπηρεσιών, των ζωνών ελεύθερου εμπορίου και των εταιρειών logistics είναι απαραίτητη για την πρόληψη της κακής χρήσης των δικτύων τους.