Μεγάλες επιχειρήσεις πώλησης καταναλωτικών ειδών, όπως η γερμανική εταιρεία υποδημάτων Birkenstock και η δανική εταιρεία κοσμημάτων Pandora σκέφτονται να επιμερίσουν το κόστος από την αύξηση των δασμών στην αμερικανική αγορά, αυξάνοντας τις τιμές όχι μόνο για τους πελάτες τους στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες.
Με τον τρόπο αυτό θεωρούν ότι θα αποφύγουν μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών για τους Αμερικανούς καταναλωτές, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των πωλήσεων τους.
Μία τέτοια στρατηγική, όμως, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό σε άλλες αγορές, όπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία, όπου οι τιμές καταναλωτή έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται
Ο οικονομικός διευθυντής της Birkenstock δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μια «χαμηλή μονοψήφια» αύξηση των τιμών παγκοσμίως θα ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των δασμών στις ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Pandora δήλωσε ότι η εταιρεία συζητά αν θα αυξήσει τις τιμές παγκοσμίως ή περισσότερο στις ΗΠΑ, που είναι και η μεγαλύτερη αγορά της.
«Οι εταιρείες σκέφτονται πραγματικά να κατανείμουν το κόστος από τους δασμούς», δήλωσε εταίρος της εταιρείας συμβούλων Simon Kucher στη Βόννη της Γερμανίας. «Ενας κατασκευαστής εκτός των ΗΠΑ μπορεί να πει: Εντάξει, δεν μπορώ να αυξήσω τόσο πολύ τις τιμές μου στην αγορά των ΗΠΑ, οπότε θα κάνω μια μικρή αύξηση στις ΗΠΑ και μια μικρή αύξηση στην Ευρώπη και σε άλλες αγορές».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει επιβάλει έναν γενικό δασμό 10% στις εισαγωγές από όλες σχεδόν τις χώρες και απειλεί με υψηλότερους «αμοιβαίους» δασμούς τους εμπορικούς εταίρους του.
Οι λιανοπωλητές θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές σε ορισμένα προϊόντα ή σε ορισμένες αγορές όπου οι καταναλωτές είναι λιγότερο ευαίσθητοι στις τιμές και να επιδοτήσουν άλλα προϊόντα ή χώρες όπου οι αυξήσεις των τιμών θα έπλητταν περισσότερο τις πωλήσεις, δήλωσε ο Τζέισον Μίλερ, καθηγητής διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
«Ίσως μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται μόνο στις ΗΠΑ να πρέπει να αυξήσει τις τιμές (στις ΗΠΑ) κατά 12%. Αλλά εσείς, ως παγκόσμια επιχείρηση, μπορείτε να αυξήσετε τις τιμές κατά 8% επειδή μπορείτε να παίξετε με την τιμολόγηση σε άλλες αγορές», είπε.
Εάν πολλές πολυεθνικές λιανεμπορικές επιχειρήσεις όντως επιμερίσουν το δασμολογικό κόστος, ο υψηλότερος πληθωρισμός θα μπορούσε να εξαπλωθεί ακόμη και σε χώρες, όπως η Βρετανία, έχουν ήδη συνάψει εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις των δασμών.
Κινεζικές εταιρείες πωλούν φθηνότερα στην Ευρώπη
Οι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα -που μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο 30% από το εξωπραγματικό ποσοστό 145%- επέτρεψαν σε ορισμένους Ευρωπαίους λιανοπωλητές να προμηθεύονται προϊόντα φθηνότερα από ό,τι πριν.
Ο Martino Pessina, διευθύνων σύμβουλος της Takko Fashion, η οποία πωλεί ρούχα σε 17 ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ότι οι προμηθευτές στην Κίνα προσέφεραν χαμηλότερες τιμές, καθώς οι λιανοπωλητές των ΗΠΑ ακύρωσαν παραγγελίες από τα κινεζικά εργοστάσια ενώ μειώθηκαν και τα έξοδα αποστολής.
Ορισμένες μεγάλες εταιρείες λιανικών πωλήσεων έχουν σε κάθε περίπτωση αποκλείσει την αύξηση των τιμών εκτός των ΗΠΑ.
«Δεν υπάρχει λόγος να αυξήσουμε τις τιμές εκτός των ΗΠΑ λόγω των δασμών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Adidas, Bjorn Gulden, στους επενδυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στα τέλη του περασμένου μήνα. «Η συζήτηση που κάνουμε για τους δασμούς αφορά μόνο τις ΗΠΑ».
Αν και κάθε εταιρεία έχει τη δική της στρατηγική τιμολόγησης, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι ορισμένες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τους δασμούς για να αυξήσουν τις τιμές περισσότερο από την αύξηση του κόστους, ενισχύοντας τα κέρδη, όπως συνέβη με τον υψηλό πληθωρισμό του 2021-2022 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Με πληροφορίες από Reuters