Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Goldman Sachs για πετρέλαιο: Πάνω από τα $90 οι τιμές αν πληγούν οι εξαγωγές του Ιράν

Goldman Sachs
Πηγή: APImges

Οι τιμές του μπρεντ μπορεί να ξεπεράσουν τα 90 δολάρια το βαρέλι φέτος, αν πληγεί η εξαγωγική δυναμικότητα του Ιράν, σύμφωνα με σενάρια που εκπόνησε η Goldman Sachs καθώς η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχει εντείνει τις ανησυχίες για διαταραχές στις προμήθειες από τη Μέση Ανατολή. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ για τον Αύγουστο υποχωρούσαν σήμερα μετά το μεσημέρι κάτω από τα 74 δολάρια το βαρέλι και τα αντίστοιχα συμβόλαια του αμερικανικού αργού WTI κάτω από τα 71 δολάρια, αναστρέφοντας εν μέρει την άνοδο που καταγράφηκε την Παρασκευή, όταν οι τιμές έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. 

Η Goldman Sachs έχει ενσωματώσει υψηλότερο γεωπολιτικό ασφάλιστρο κινδύνου στην αναθεώρηση που έκανε των προβλέψεων για το καλοκαίρι του 2025, αλλά «εξακολουθούμε να υποθέτουμε ότι δεν θα υπάρξουν διαταραχές στην προμήθεια πετρελαίου στη Μέση Ανατολή και η πρόβλεψή μας παραμένει ότι η ισχυρή αύξηση της προσφοράς εκτός των ΗΠΑ θα μειώσει τις τιμές του πετρελαίου Brent/WTI στα 59/55 δολάρια το δ' τρίμηνο του2025 και στα 56/52 δολάρια το 2026», ανέφερε η αμερικανική τράπεζα. 

Τα δύο εναλλακτικά σενάρια

Ωστόσο, η Goldman σημείωσε ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί απότομα και, ως εκ τούτου, προχώρησε σε εναλλακτικά σενάρια για την εκτίμηση του κινδύνου. 

Το πρώτο σενάριο υποθέτει ότι οποιαδήποτε πιθανή ζημιά στην εξαγωγική υποδομή του Ιράν θα μειώσει την προσφορά του κατά 1,75 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για έξι μήνες, πριν ανακάμψει σταδιακά.

«Κάνοντας την επιπλέον υπόθεση ότι το μισό της μέγιστης μείωσης παραγωγής του Ιράν θα καλυφθεί  με επιπλέον παραγωγή του ΟΠΕΚ+, εκτιμούμε ότι το μπρεντ θα ανέλθει κατ' ανώτατο λίγο πάνω από τα 90 δολάρια/βαρέλι, αλλά θα υποχωρήσει ξανά στα 60 δολάρια το 2026 καθώς η προσφορά του Ιράν θα ανακάμψει», ανέφερε αναλυτής της Goldman Sachs σε σημείωμα

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο σε ακραία σενάρια, όπου η ευρύτερη περιφερειακή παραγωγή πετρελαίου ή η ναυτιλία θα επηρεάζονταν αρνητικά, σύμφωνα με την Goldman. 

Αν και το ενδεχόμενο διακοπής του εμπορίου πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ, μέσω των οποίων διακινείται σχεδόν το 1/5 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, φαίνεται πολύ λιγότερο πιθανό, επενδυτές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εστιάζουν σε αυτόν τον κίνδυνο, επειδή οι βασικοί παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τη διαθέσιμη εφεδρική παραγωγική ικανότητά σε αυτό το ακραίο σενάριο.

«Με βάση την προηγούμενη ανάλυσή μας, εκτιμούμε ότι οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να υπερβούν τα 100 δολάρια/βαρέλι σε ένα ακραίο σενάριο παρατεταμένης διακοπής (του εμπορίου)», σημείωσαν οι αναλυτές της Goldman.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ