Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΟΣΑ: Στο 4% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο - Διπλάσιος σε σχέση με το 2019

Στο 4,0% μειώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ τον Μάιο από 4,2% τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021 και είναι κατά 6,7 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) χαμηλότερος από το υψηλό επίπεδο που καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2022.

Αν και ο πληθωρισμός στη ζώνη ΟΟΣΑ έχει υποχωρήσει, το μέσο επίπεδο τιμών στην περιοχή συνεχίζει να αυξάνεται με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο όρο του 2019, ενώ ήταν κατά 33,7% υψηλότερο από ό,τι τον Δεκέμβριο του 2019.

Σε σχέση με τον Απρίλιο, ο γενικός πληθωρισμός μειώθηκε τον Μάιο σε 15 χώρες του ΟΟΣΑ -  με την Τουρκία, την Ολλανδία και τη Λιθουανία να σημειώνουν τις μεγαλύτερες μειώσεις (πάνω από 0,5 π.μ.). 

Αντιθέτως, αυξήθηκε σε 9 χώρες του ΟΟΣΑ, με αυξήσεις 0,5 ποσοστιαίων μονάδων ή περισσότερο στην Τσεχία, την Ελλάδα, το Μεξικό και τη Νορβηγία. Ο γενικός πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός ή σε γενικές γραμμές σταθερός στις υπόλοιπες 14 χώρες.

Στο 4,4% ο δομικός πληθωρισμός

Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων, μειώθηκε στο 4,4% τον Μάιο από 4,6% τον Απρίλιο , με μειώσεις σε 24 χώρες του ΟΟΣΑ και αυξήσεις σε μόνο 5 χώρες, ενώ παρέμεινε σταθερός ή σε γενικές γραμμές σταθερός στις υπόλοιπες 9 χώρες. 

Ο πληθωρισμός τροφίμων και ενέργειας στον ΟΟΣΑ παρουσίασε μικρές μεταβολές τον Μάιο (σε σχέση με τον Απρίλιο) και διαμορφώθηκε στο 4,6% και -0,3%, αντίστοιχα. 

Ωστόσο, οι σωρευτικές αυξήσεις στα επίπεδα τιμών τόσο των τροφίμων όσο και της ενέργειας από τον Δεκέμβριο του 2019 υπερβαίνουν το 40%. 

Σταθερός ο πληθωρισμός στη G7

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην G7 παρέμεινε σταθερός τον Μάιο, διατηρούμενος στο 2,4% για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Ο πληθωρισμός ήταν σταθερός ή γενικά σταθερός σε όλες τις χώρες εκτός από την Ιταλία, όπου επιβραδύνθηκε λόγω μείωσης του δομικού πληθωρισμού κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες και μείωσης των τιμών της ενέργειας.

 Σε όλες τις χώρες της G7, ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε ο κύριος παράγοντας του γενικού πληθωρισμού, εκτός από την Ιαπωνία, όπου η συνδυασμένη συμβολή του πληθωρισμού τροφίμων και ενέργειας υπερέβη αυτή του δομικού πληθωρισμού. 

Στο 2% στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο

Στην Ευρωζώνη, ο ετήσιος πληθωρισμός, όπως μετράται από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), μειώθηκε στο 1,9% τον Μάιο, από 2,2% τον Απρίλιο . Η μείωση αυτή οφείλεται στην επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού στο 2,3% τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο του 2022, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του πληθωρισμού των υπηρεσιών κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες. 

Ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων συνέχισε να αυξάνεται στη ζώνη του ευρώ, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν σε ετήσια βάση με τον ίδιο ρυθμό όπως τον Απρίλιο. 

Τον Ιούνιο του 2025, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat , ο ετήσιος γενικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ παρέμεινε γενικά σταθερός στο 2,0%, με επιβράδυνση της μείωσης των τιμών της ενέργειας, ενώ ο δομικός πληθωρισμός εκτιμάται ότι παρέμεινε σταθερός.

Στην G20, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 3,9% τον Μάιο από 4,1% τον Απρίλιο. Ο γενικός πληθωρισμός μειώθηκε στη Βραζιλία και την Ινδονησία, ενώ παρέμεινε σταθερός ή σε γενικές γραμμές σταθερός στην Κίνα, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και τη Νότια Αφρική. Στην Αργεντινή, ο πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται, φτάνοντας στο 43,5% - 6 φορές χαμηλότερος από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ