Η Κίνα απάλλαξε σήμερα τους μεγάλους Γάλλους παραγωγούς κονιάκ - Pernod Ricard, LVMH και Remy Cointreau - από τους νέους δασμούς έως και 35% που επιβάλλει στους Ευρωπαίους παραγωγούς κονιάκ.
Με τον τρόπο αυτό μείωσε τις εμπορικές τριβές με τις Βρυξέλλες, καθώς θέλει να επιλύσει το «καυτό» γι' αυτήν θέμα των δασμών της ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Η Κίνα θα επιβάλλει από αύριο και για μία πενταετία δασμούς έως 34,9% στο μπράντι που προέρχεται από την ΕΕ το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αποτελεί το γαλλικό κονιάκ, σύμφωνα με απόφαση του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της γαλλικής βιομηχανίας κονιάκ, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων εμπορικών σημάτων Hennessy και Remy Martin, θα εξαιρείται από τους δασμούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα πωλείται σε μία ελάχιστη τιμή, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, χωρίς να αναφέρει ποια είναι η τιμή αυτή.
Το Πεκίνο ξεκίνησε την αντιντάμπινγκ έρευνα για το ευρωπαϊκό μπράντιτον Ιανουάριο του περασμένου έτους, ως αντίποινα για την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει υψηλούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Οι γαλλικές εταιρείες κονιάκ πραγματοποιούν συνολικές εξαγωγές ύψους 3 δισ. δολαρίων ετησίως και είχαν διαμαρτυρηθεί ότι αποτελούν παράπλευρη απώλεια στην ευρύτερη εμπορική διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου.
Εκτός από την αναστολή των δασμών, η Κίνα θα επιστρέψει τα ποσά που έχουν καταθέσει οι παραγωγοί μπράντυ από τον Οκτώβριο του 2024, όταν επιβλήθηκαν προσωρινοί δασμοί. Το ζήτημα της επιστροφής, το οποίο επηρεάζει ιδιαίτερα τους μικρότερους παραγωγούς, ήταν ένα από τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν μήνες.
Η Κίνα «καίγεται» για τους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα
Η Remy Cointreau, μητρική εταιρεία της Remy Martin, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η συμφωνία για τις ελάχιστες τιμές αποτελεί «μια σημαντικά λιγότερο τιμωρητική εναλλακτική λύση», επιτρέποντας έτσι «την ενίσχυση ορισμένων επενδύσεων στην Κίνα». Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε πάντως ότι οι δασμοί που έβαλε η Κίνα είναι άδικοι και αδικαιολόγητοι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγ Γι, επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα την Ευρώπη, επιδιώκοντας να θέσει τις βάσεις για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ ηγετών της ΕΕ και της Κίνας αργότερα αυτό το μήνα, με την διαμάχη για τα ηλεκτρικά οχήματα και τους περιορισμούς της Κίνας στις εξαγωγές σπάνιων γαιών να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων.
Την περασμένη εβδομάδα, το Reuters ανέφερε ότι οι Γάλλοι παραγωγοί κονιάκ είχαν καταλήξει σε μια προσωρινή συμφωνία για τις ελάχιστες τιμές εισαγωγής στην κινεζική αγορά, αλλά ότι η Κίνα θα οριστικοποιούσε τη συμφωνία μόνο εάν σημειωνόταν πρόοδος όσον αφορά τους δασμούς της ΕΕ στα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής.
Η Pernod Ricard δήλωσε ότι λυπάται για την αύξηση του κόστους λειτουργίας στην Κίνα, αλλά τα πρόσθετα κόστη είναι σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι θα ήταν εάν οι δασμοί είχαν καταστεί μόνιμοι.
Με πληροφορίες από Reuters