Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έστειλε χθες επιστολές στους ομολόγους του σε 14 χώρες, με τις οποίες τους ενημέρωνε για τους υψηλότερους δασμολογικούς συντελεστές που θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ στα προϊόντα τους από την 1η Αυγούστου, εφόσον δεν υπάρξει έως τότε κάποια εμπορική συμφωνία.
Για τις περισσότερες από τις χώρες αυτές, οι δασμοί είναι αρκετά κοντά σε αυτούς που είχαν ανακοινωθεί από τον Τραμπ στις 2 Απριλίου.
Οι 14 χώρες είναι η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Μαλαισία, το Καζακστάν, η Νότια Αφρική, το Λάος, η Μιανμάρ, η Σερβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Τυνησία, η Ινδονησία, το Μπαγκλαντές, η Καμπότζη και η Ταϊλάνδη.
Τα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Μαλαισία, το Καζακστάν και την Τυνησία θα υπόκεινται πλέον σε δασμούς 25%, σύμφωνα με τις επιστολές που δημοσίευσε ο Τραμπ.
Τα προϊόντα από τη Νότια Αφρική και τη Βοσνία θα υπόκεινται σε δασμό 30% στις ΗΠΑ, ενώ οι εισαγωγές από την Ινδονησία θα επιβαρύνονται με δασμό 32%.
Υψηλότεροι είναι οι δασμοί για το Μπαγκλαντές και τη Σερβία (35% και για τις δύο χώρες), καθώς και την Καμπότζη και την Ταϊλάνδη (36%). Τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις (40%) θα έχουν τα προϊόντα του Λάος και της Μιανμάρ.
Οι επιστολές που υπέγραψε ο Τραμπ αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ «ίσως» εξετάσουν το ενδεχόμενο προσαρμογής των νέων δασμολογικών επιπέδων, «ανάλογα με τις σχέσεις μας με τη χώρα σας».
Είναι οι πρώτες που αποστέλλονται πριν από την αρχική καταληκτική προθεσμία της 9ης Ιουλίου (αύριο) για την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών. Ο Τραμπ υπέγραψε χθες και το εκτελεστικό διάταγμα που μεταθέτει την προθεσμία για την επιβολή αυξημένων δασμών στην 1η Αυγούστου.

Όλες οι επιστολές αναφέρουν ότι οι γενικοί δασμολογικοί συντελεστές που θα ισχύσουν από 1η Αυγούστου είναι ξεχωριστοί από τους κλαδικούς δασμούς που αφορούν σε συγκεκριμένους κλάδους. Σήμερα ισχύουν δασμοί 25% για τα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά τους και 50% για τον χάλυβα και το αλουμίνιο, αλλά οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή δασμών και σε άλλους κλάδους, όπως τα φάρμακα και τα chips.
Για τα προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ τράνζιτ, δηλαδή μέσω τρίτης χώρας, θα ισχύσουν οι δασμοί που ισχύουν για τη χώρα προέλευσής τους. Οι τυποποιημένες επιστολές σημειώνουν ότι οι νέοι δασμολογικοί συντελεστές είναι απαραίτητοι για τη διόρθωση των επίμονων εμπορικών ελλειμμάτων των ΗΠΑ με τις 14 χώρες.
Διαφορές στα εμπορικά ισοζύγια
Δεν έχουν, πάντως, όλες οι χώρες που έλαβαν χθες επιστολές μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα με τις ΗΠΑ. Ενώ το 2024 οι ΗΠΑ είχαν εμπορικό έλλειμμα 68,5 δισ. δολαρίων με την Ιαπωνία και 66 δισ. δολαρίων με τη Νότια Κορέα, το έλλειμμα με τη Μιανμάρ ήταν μόλις 579,3 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το Γραφείο του Αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο
Οι ΗΠΑ είναι σημαντικός αγοραστής αυτοκινήτων, μηχανημάτων και ηλεκτρονικών ειδών από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Το Καζακστάν εξάγει αργό πετρέλαιο και κράματα μετάλλων στις ΗΠΑ, η Μαλαισία πωλεί ηλεκτρονικά εξαρτήματα στην Αμερική και η Νότια Αφρική εξάγει κυρίως πολύτιμα μέταλλα.
Οι βασικές εισαγωγές των ΗΠΑ από το Λάος περιλαμβάνουν οπτικές ίνες, γυαλιά και ρούχα, ενώ η μεγαλύτερη κατηγορία εξαγωγών της Μιανμάρ είναι τα στρώματα και τα κλινοσκεπάσματα.
Οι επιστολές της Δευτέρας προειδοποιούν προληπτικά τις 14 χώρες να μην αντιδράσουν, επιβάλλοντας δασμούς αντιποίνων στις δικές τους εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων. «Εάν για οποιονδήποτε λόγο αποφασίσετε να αυξήσετε τους δασμούς σας, τότε, όποιο και αν είναι το ποσοστό που θα επιλέξετε να τους αυξήσετε, θα προστεθεί στο 25% που χρεώνουμε», αναφέρουν οι επιστολές.
Εάν οι χώρες «εξαλείψουν» τις «δασμολογικές και μη δασμολογικές πολιτικές και εμπορικά εμπόδια», τότε οι ΗΠΑ «ίσως εξετάσουν το ενδεχόμενο προσαρμογής της παρούσας επιστολής... Αυτοί οι δασμοί ενδέχεται να τροποποιηθούν, προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ανάλογα με τη σχέση μας με τη χώρα σας... Δεν θα απογοητευτείτε ποτέ από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», σημειώνεται.
Με πληροφορίες από CNBC