Η γερμανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετη στην εισήγηση που έκανε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για αύξηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2028-2034 στα 2 τρισ. ευρώ.
«Το να υπάρξει ουσιαστική αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ είναι απαράδεκτο την ώρα που όλα τα κράτη μέλη καταβάλλουν αξιοσημείωτες προσπάθειες για να εξορθολογήσουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους. Για αυτόν τον λόγο, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την πρόταση της Κομισιόν», ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σε λακωνική ανακοίνωσή του.
H πρόταση της Κομισιόν για δραστική αύξηση του προϋπολογισμού από τα 1,2 δισ. ευρώ την τρέχουσα 7ετή περίοδο 2021-2027 βασίστηκε στη διαπίστωση των μεγάλων αναγκών που αντιμετωπίζει η ΕΕ, από τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της πράσινης μετάβασης έως τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες και την αποπληρωμή των ομολόγων που είχαν εκδοθεί την περίοδο του κορονοϊού για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η πρόταση προβλέπει επίσης αναδιάρθρωση των δαπανών, με την ενοποίηση των αγροτικών ταμείων με τα ταμεία Συνοχής, την οποία απορρίπτει η σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία και θα καταψηφίσει το σχέδιο της Κομισιόν, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρός της και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης.
Η μεγάλη αύξηση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν θα προέλθει από αυξημένες εθνικές εισφορές αλλά από αύξηση των ίδιων πόρων με νέους φόρους.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι οι συνεισφορές των κρατών μελών στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα παραμείνουν σταθερές, καθώς προτείνουμε μια σταδιακή αλλαγή στους ιδίους πόρους της ΕΕ», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζοντας τη σχετική πρόταση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), όπως αποκαλείται ο 7ετής προϋπολογισμός
Οι πέντε βασικές πηγές εσόδων
Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή προτείνει πέντε νέους ίδιους πόρους:
• Τα έσοδα από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ) αναμένεται να αποφέρουν περίπου 9,6 δισ. ευρώ ετησίως, κατά μέσο όρο.
• Από το μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (ΜΣΠΑ) υπολογίζονται έσοδα περίπου 1,4 δισ. ευρώ ετησίως, κατά μέσο όρο.
• Έναν νέο φόρο στα μη ανακυκλώσιμα ηλεκτρονικά απόβλητα. Μέσω της εφαρμογής ενιαίου συντελεστή στο βάρος των μη συλλεγόμενων ηλεκτρονικών αποβλήτων, αναμένονται περίπου 15 δισ. ευρώ ετησίως, κατά μέσο όρο.
• Έναν πρόσθετο ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού, που αναμένεται να αποφέρει περίπου 11,2 δισ. ευρώ ετησίως, κατά μέσο όρο.
• Έναν νέο εταιρικό φόρο επί του κύκλου εργασιών μεγάλων εταιρειών, που δραστηριοποιούνται και πωλούν στην ΕΕ με καθαρό ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να αποφέρει περίπου 6,8 δισ. ευρώ ετησίως, κατά μέσο όρο.