Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Οι δασμοί 30% του Τραμπ στην Ευρώπη απειλούν με εξόντωση τους εξαγωγείς

Trump

Οι ευρωπαίοι εξαγωγείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: ένας δασμός 30% στις εισαγωγές τους στις ΗΠΑ θα οδηγούσε τις τιμές στα ύψη και τις πωλήσεις τους σε δραματική πτώση. Παρότι ορισμένες επιχειρήσεις προσπαθούν να μεταφέρουν την παραγωγή ή τη συναρμολόγηση σε χώρες με ευνοϊκότερες συμφωνίες, αυτό δεν είναι εφικτό για όλους — ιδίως για προϊόντα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, όπως τα ευρωπαϊκά ποτά και τρόφιμα.

Οι εξαγωγείς ήδη αντιμετωπίζουν έντονη αβεβαιότητα φέτος, λόγω των νέων αμερικανικών δασμών 10% και της εξασθένησης του δολαρίου. Οι αιφνίδιες ανακοινώσεις του Προέδρου Τραμπ έχουν εντείνει το αίσθημα αστάθειας.

Το ιρλανδικό ουίσκι στη δίνη των δασμών

Η Τζουν Ο’Κόνελ, ιδρύτρια του αποστακτηρίου Skellig Six18 στην Ιρλανδία, είδε τις εξαγωγές της να παγώνουν λόγω των νέων δασμών. Παρά το μεγάλο ενδιαφέρον της αμερικανικής αγοράς για premium ποτά και την επιτυχημένη έναρξη εξαγωγών το 2023, η επιβολή των δασμών διέκοψε την ομαλή πορεία.

«Οι αποθήκες γέμισαν, οι εισαγωγείς είπαν “μην στείλετε άλλο”, και πλέον μόνο οι μεγάλοι πελάτες έχουν προτεραιότητα», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Φρανκ Σουάν, πρόεδρος της ιστορικής γαλλικής αποσταγματοποιίας Combier, σημειώνει ότι ακόμη και ο τρέχων δασμός 10% είναι δύσκολο να απορροφηθεί, ιδιαίτερα με ένα ασθενέστερο δολάριο. Εάν εφαρμοστεί ο προτεινόμενος δασμός 30%, το τελικό κόστος στον καταναλωτή θα μπορούσε να φτάσει σε αυξήσεις 45-50% στις τιμές, οδηγώντας σε μείωση πωλήσεων έως και 50%.

«Κατανοούμε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θέλει ισορροπία στο εμπόριο, αλλά με τέτοιο ύψος δασμών θα βρεθούμε όλοι χαμένοι», προειδοποιεί.

Η ιταλική εταιρεία Zanetti, παραγωγός του Grana Padano και άλλων σκληρών τυριών, εξάγει πάνω από το 70% της παραγωγής της και το 15% των συνολικών εσόδων προέρχεται από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αττίλιο Ζανέτι, οι αντικρουόμενες ανακοινώσεις των δασμών έχουν δημιουργήσει άνευ προηγουμένου σύγχυση.

«Έχουμε ήδη αυξήσει τις τιμές κατά 25% λόγω δολαρίου και δασμών. Αν αυξηθούν περαιτέρω, οι πωλήσεις θα επηρεαστούν αναπόφευκτα», λέει.

Για κάποιες εταιρείες, η μεταφορά της τελικής συναρμολόγησης στη Βρετανία αποτελεί εναλλακτική για να αξιοποιηθεί η συμφωνία εμπορίου ΗΠΑ–Ηνωμένου Βασιλείου, όπου ισχύει δασμός 10%. Όπως εξηγεί ο λογιστής Άλεξ Άλτμαν, τέτοιες μετακινήσεις μπορούν να αποδώσουν, έστω και προσωρινά.

Μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Siemens και η Bosch, προχωρούν σε τοπικοποίηση παραγωγής στις ΗΠΑ, ώστε να αποφύγουν μελλοντικά πλήγματα από τους δασμούς.

Ωστόσο, για προϊόντα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης, όπως το ιρλανδικό ουίσκι ή η ιταλική παρμεζάνα, δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης παραγωγής. Η Ο’Κόνελ από την Skellig Six18 αναγκάζεται να εξετάσει εναλλακτικές αγορές σε Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική – αν και αναγνωρίζει ότι πρόκειται για πολύ πιο δύσκολες και χρονοβόρες αγορές. «Η βιομηχανία μας υπάρχει εδώ και σχεδόν 700 χρόνια. Θέλει υπομονή και πίστη ότι τίποτα δεν κρατά για πάντα. Προσπαθούμε να ελέγχουμε ό,τι μπορούμε», καταλήγει η Ο’Κόνελ.

Με πληροφορίες από CNBC

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ