Το ενδοενωσιακό εμπόριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε πτώση για πρώτη φορά σε σχεδόν δέκα χρόνια – με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας – παρά τις συντονισμένες προσπάθειες των Βρυξελλών να δώσουν νέα ώθηση στην ενιαία αγορά ενόψει των αυξανόμενων οικονομικών πιέσεων από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με προσχέδιο της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενιαία αγορά, που έχουν στη διάθεσή τους οι Financial Times, το εμπόριο μεταξύ των κρατών-μελών ως ποσοστό του ΑΕΠ της ΕΕ υποχώρησε από 23,5% το 2023 σε 22% το 2024.
Η εξέλιξη αυτή συνιστά την πρώτη ετήσια μείωση του δείκτη από το 2016, εφόσον εξαιρεθούν οι έκτακτες διαταραχές που προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα της Covid-19.
Καθυστερήσεις και θεσμικά εμπόδια
Εν τω μεταξύ, ο χρόνος που απαιτείται για τη σύνταξη και την έγκριση προτύπων για τα προϊόντα σε επίπεδο ΕΕ αυξήθηκε από 3,2 έτη το 2023 σε τέσσερα έτη το 2024, γεγονός που αντανακλά μια κρίσιμη καθυστέρηση η οποία επηρεάζει την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.
Τα στοιχεία υπογραμμίζουν τις προειδοποιήσεις αξιωματούχων, όπως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η εσωτερική αγορά «έχει μείνει στάσιμη», παρά τις αυξανόμενες απειλές, όπως οι αμερικανικοί δασμοί και η ενίσχυση του κινεζικού ανταγωνισμού.