Νέα
  • ΓΔ: 895.05 +0.24%
  • Τζίρος: 22,13 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κινεζικές πιέσεις στις γερμανικές εξαγωγές

Παρά την πανδημία η Κίνα εξακολουθεί να παίζει ρόλο - κλειδί στην παγκόσμια οικονομία. Ανεπηρέαστη δεν μένει φυσικά η Ευρώπη, ούτε η Γερμανία. Σύμφωνα με νέα έκθεση του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Koλωνίας (ΙW) το μερίδιο των εισαγωγών κινεζικών αγορών στην ευρωπαϊκή αγορά έχει καταγράψει σημαντική άνοδο μέσα στην περίοδο 2000-2019, ενώ από την άλλη πλευρά, το μερίδιο που αντιστοιχεί σε εισαγωγές γερμανικών προϊόντων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει ελαφρώς μειωθεί.

Στενή κόντρα Κίνας-Γερμανίας στο εξαγωγικό εμπόριο

Βάσει υπολογισμών, πριν από 21 χρόνια οι γερμανικές εξαγωγές εντός ΕΕ ανέρχονταν στο 14% έναντι 2,7% των κινεζικών. Εντούτοις το 2019 το ποσοστό των εμπορευμάτων που προέρχονταν από την Κίνα αντιπροσώπευαν το 7,6% και από τη Γερμανία το 13%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η τάση παρατηρείται εντονότερα σε εξειδικευμένα βιομηχανικά προϊόντα όπως μεταλλεύματα, φαρμακευτικά και χημικά σκευάσματα, ηλεκτρικές συσκευές και σε ηλεκτρονικούς εξοπλισμούς, όπως βιντεοκάμερες, αυτοκίνητα ή εξαρτήματα οχημάτων. Οι γερμανικές εξαγωγές εξακολουθούν να καταγράφουν υψηλές επιδόσεις στους τομείς αυτούς, λόγω της αυξημένης εξειδίκευσής τους. Ωστόσο και στους κρίσιμους αυτούς τομείς, τα τελευταία χρόνια οι αναλογίες φαίνεται ότι αλλάζουν υπέρ της Κίνας.

Αλλάζουν οι τομείς στους οποίους εστιάζει η Κίνα

Η Κίνα από την πλευρά της, σύμφωνα με την έρευνα, έχει αλλάξει τον εξαγωγικό προσανατολισμό της από το 2000, εστιάζοντας πλέον και αυτή σε αυτούς τους φιλόδοξους και απαιτητικούς βιομηχανικούς τομείς. «Το ποσοστό των κινεζικών εξαγωγών σε αυτούς τους τομείς στην ευρωπαϊκή αγορά έχει αυξηθεί από 50,7% (το 2000) σε 68,2% (το 2019)» αναφέρει στην έκθεσή του το IW.

Ενδιαφέρον έχει επίσης έρευνα του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK), σύμφωνα με την οποία οι γερμανικές εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 19% το πρώτο εξάμηνο του 2021 αγγίζοντας περίπου 53 δις ευρώ. Ωστόσο το 73% των εταιριών που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν προς το παρόν καθυστερήσεις που αφορούν παραγγελίες πρώτων υλών, τελικών προϊόντων αλλά και εξαρτημάτων.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής Εξαγωγικής Οικονομίας του DIHK Φόλκερ Τράιερ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa: «Τα προβλήματα στις μεταφορές ιδιαίτερα στην κυκλοφορία των πλοίων και τα εμπόδια που παρατηρούνται στην παράδοση υλικών επιφέρουν τώρα κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες». Σε αυτά προστίθενται οι φόβοι για νέα κύματα της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που αφορούν και επαγγελματικά ταξίδια -δεδομένα που  αφήνουν περιθώρια μόνο για συγκρατημένες προβλέψεις αναφορικά με το δεύτερο εξάμηνο.

Πηγές: DW, Dpa, Reuters, Τagesschau, ΙW

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ