Νέα
  • ΓΔ: 860.32 +1.29%
  • Τζίρος: 37,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κίνα: Ετοιμη να σκάσει η «φούσκα» ακινήτων - Μετά την Evergrande σε χρεοκοπία και η Kaisa

«Σκάνε» οι κινεζικές φούσκες στην αγορά ακινήτων καθώς μετά  την Evergrande και η κατασκευάστρια ακινήτων Kaisa, ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις των μετοχών της μια ημέρα μετά τη λήξη ενός ομολόγου 400 εκατ. δολαρίων χωρίς καμία ένδειξη πληρωμής προς τους επενδυτές.

Η Kaisa, η οποία είναι ο μεγαλύτερος διεθνής οφειλέτης στον κινεζικό κλάδο ακινήτων μετά την Evergrande,  είπε ότι οι μετοχές της ανεστάλησαν την Τετάρτη «εν αναμονή της δημοσιοποίησης μιας ανακοίνωσης από την εταιρεία», σύμφωνα με έγγραφο στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Το γεγονός έχει πυροδοτήσει τεράστιες ανησυχίες στην Ασιατική αλλά και παγκόσμια αγορά η οποία δέχεται κλειδωνισμούς από τις φούσκες των ακινήτων της Κίνας που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της οικονομικής παραγωγής της χώρας.

Η Kaisa και η Evergrande, που είναι η πιο υπερχρεωμένη στην αγορά του real estate στον κόσμο με συνολικές υποχρεώσεις άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενδέχεται να χρεοκοπήσουν αυτή την εβδομάδα.

Η Kaisa έχει χρέος για τον επόμενο χρόνο σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, οι επενδυτές απέρριψαν προσφορά της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα για παράταση της λήξης του χρέους της και αποφυγή χρεοκοπίας. Οι ομολογιούχοι έστειλαν τη Δευτέρα άλλη μια πρόταση ανοχής στην Kaisa για να καθυστερήσει την αποπληρωμή του χρέους της.

Η εταιρεία, η οποία ζήτησε «υπομονή» μετά την αδυναμία πληρωμών για προϊόντα διαχείρισης πλούτου στην ηπειρωτική Κίνα τον Νοέμβριο, ήταν η πρώτη από τις κατασκευάστριες της χώρας που χρεοκόπησε ως προς το αποτιμώμενο σε δολάρια χρέος της το 2015.

Η S&P σταμάτησε τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Kaisa τον περασμένο μήνα και δήλωσε ότι πιστεύει ότι η εταιρεία «ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της εγκαίρως, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αναδιάρθρωση χρέους».

Στο μεταξύ, οι επενδυτές σε ομόλογα της Evergrande δήλωσαν χθες ότι δεν είχαν λάβει τις πληρωμές τόκων μέχρι το τέλος της Δευτέρας, ωθώντας την εταιρεία πιο κοντά σε μια επίσημη χρεοκοπία, την οποία η S&P πιστεύει ότι είναι «αναπόφευκτη».

Μάλιστα το Πεκίνο φαίνεται να δομολογεί σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Εvergrande, προκειμένου να ανακόψει μια κρίση-ντόμινο στην τεράστια αγορά του real estate αλλά και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Κίνας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ