Νέα
  • ΓΔ: 913.36 -0.16%
  • Τζίρος: 71,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πληθωρισμός - ΗΠΑ: Σε αρνητικό ρεκόρ 40 ετών - Ανησυχία της Fed για τις επιπτώσεις

Αρνητικό ρεκόρ 40 ετών καταγράφει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, με το Δεκέμβριο να κλείνει με τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το Φεβρουάριο του 1982.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε 7% σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ ενώ από το Νοέμβριο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,5%, από το 6,8% που ήταν, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με το Bloomberg,  η αύξηση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ προκαλεί τεράστια ανησυχία στη Federal Reserve καθώς ο αυξημένος πληθωρισμός θα έχει συνέπειες στην οικονομική ανάκαμψη.

Ωστόσο, τα κέρδη από μήνα σε μήνα αναμένεται να μετριαστούν στο 0,4% μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, από 0,8% την προηγούμενη περίοδο.

Ο «πυρήνας» πληθωρισμού, ο οποίος αφαιρεί ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, αναμένεται να έχει επιταχυνθεί κατά ακόμη μεγαλύτερο μέγεθος σε σύγκριση με την τελευταία ανάγνωση. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο βασικός ΔΤΚ θα έχει εκτιναχθεί στο 5,4%, πολύ πάνω από τον προηγούμενο ετήσιο ρυθμό 4,9%. Αυτό μεταφράζεται σε άλλη μια μηνιαία αύξηση 0,5%.

Προβλήματα στην αγορά εργασίας

Τα νέα στοιχεία έρχονται μόλις μια ημέρα αφότου ο Τζέι Πάουελ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί «σοβαρή απειλή» για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και επιβεβαίωσε τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας να μειώσει γρήγορα τη στήριξη της νομισματικής της πολιτικής.

Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου αναμένεται να δείξουν περαιτέρω ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται σε μια ευρύτερη τομή της οικονομίας και διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εδραιωθεί.

Η ανάγνωση του πληθωρισμού για τον Δεκέμβριο αναμένεται να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν σχετικά με τη διαχείριση της οικονομίας ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2022.

Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ προήδρευσε σε μια ακμάζουσα οικονομία που δημιούργησε περισσότερες από 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πέρυσι, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,9%, η αντίληψη για ισχυρή ανάκαμψη υπονομεύτηκε από την άνοδο των τιμών και τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να μειώσει τα σημεία συμφόρησης σε βασικά λιμάνια, να πατάξει την αντιανταγωνιστική συμπεριφορά σε ορισμένες αγορές όπως η βιομηχανία κρέατος και να ενθαρρύνει περισσότερη παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως για τη μείωση των τιμών της βενζίνης. Ωστόσο, απέφυγε να υιοθετήσει άλλα μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, όπως η άρση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές.

Σε συνδυασμό με την πρόσφατη πρόοδο στην αγορά εργασίας - με το ποσοστό ανεργίας να πέφτει κάτω από το 4% και τα μισθολογικά κέρδη να αυξάνονται εν μέσω έλλειψης εργαζομένων σχεδόν ρεκόρ - οι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο, με δύο ή τρεις ακόμη προσαρμογές που θα συμβεί αργότερα μέσα στο έτος

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ