Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: Σε ρεκόρ 20ετίας ο πληθωρισμός - Εκτινάχθηκε στο 48,69%

Ρεκόρ 20 ετίας έσπασε ο πληθωρισμός στην Τουρκία, καθώς διαμορφώθηκε στο 48,69% τον Ιανουάριο, υψηλότερα του αναμενόμενου, μετά τη σειρά των ανορθόδοξων μειώσεων επιτοκίων και την κατάρρευση της λίρας στα τέλη του περασμένου έτους.

Σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 11,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας, ενώ αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 9,8% σε μηνιαία και 46,7% σε ετήσια βάση.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού εκτινάχθηκε κατά 10,45% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο και κατά 93,53% σε ετήσια βάση.

Η τουρκική λίρα έχασε το 44% της αξίας της το 2021, καθώς η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης, υπό την ώθηση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να δώσει προτεραιότητα στις πιστώσεις και τις εξαγωγές παρά στις διψήφιες αυξήσεις των τιμών.

Εν μέρει ως απάντηση στη νομισματική αναταραχή, η Τουρκία αύξησε την τιμή του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, των διοδίων και των εισιτηρίων στα ΜΜΜ αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ