Νέα
  • ΓΔ: 1445.07 -0.06%
  • Τζίρος: 41,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Υπό τον φόβο των δυτικών κυρώσεων, οι τράπεζες αποκρούουν Ρώσους πελάτες

Οι νεοαφιχθέντες στην Τουρκία, Ρώσοι πασχίζουν να κάνουν καταθέσεις και μεταφορές χρημάτων μέσω των τουρκικών τραπεζών, οι οποίες έχουν υιοθετήσει προσεκτική και επιφυλακτική στάση υπό το φόβο παραβίασης των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, σύμφωνα με πολλές πηγές.

Οι ιδιωτικές τράπεζες ειδικότερα αρνούνται τα αιτήματα ορισμένων πελατών τους, ενώ σε άλλους εφαρμόζουν επιπλέον ρυθμίσεις συμβατότητας για να διασφαλίσουν ότι δεν παραβιάζουν διεθνείς και εσωτερικούς νόμους, τραπεζικές πηγές και Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters.

Η στάση αυτή αποθαρρύνει ορισμένους Ρώσους που έφθασαν στην Τουρκία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από τρεις εβδομάδες, πολλοί με μεγάλα ποσά στην τσέπη. Πολλοί Ρώσοι έχουν φύγει από την Ρωσία είτε διότι αντιτίθενται στον πόλεμο ή για να αποφύγουν τα νέα περιοριστικά μέτρα στην χώρα τους και έχουν κατευθυνθεί προς χώρες της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου.

Ρώσοι στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν δυσκολίες στην πρόσβαση σε βασικές τραπεζικές υπηρεσίες, εν μέρει λόγω της διακοπής των υπηρεσιών της Visa και της Mastercard στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος Πούτιν.

«Κατάφερα να φέρω δολάρια από την Μόσχα και να τα ανταλλάξω εδώ. Αλλά δεν έχω ακόμη κάρτα», δήλωσε ο Φίλιπ Τσεχούνοφ, Ρώσος που έφθασε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη.

Αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους για να πληρώσουν υπηρεσίες όπως η διαμονή, πολλοί Ρώσοι προσπάθησαν να ανοίξουν λογαριασμούς σε τουρκικές τράπεζες, δεδομένου ότι η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις με την Μόσχα και αντιτίθεται στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι νατοϊκοί της σύμμαχοι.

Αλλά, αν και πρακτικά δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες από άλλους αλλοδαπούς, οι συναλλαγές με τις τράπεζες αποδείχθηκαν δύσκολες.

«Ειδικά οι ιδιωτικές τράπεζες είναι πολύ προσεκτικές απέναντι σε νέες ρωσικές καταθέσεις και φοβούνται τις κυρώσεις», δήλωσε υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή που δεν κατονομάζεται προσθέτοντας ότι ο κανόνας επαλήθευσης της ταυτότητας του πελάτη που εφαρμόζεται στον τραπεζικό τομέα είναι καθοριστικής σημασίας.

«Το πρόβλημα δεν είναι το άνοιγμα λογαριασμού, αλλά μάλλον ο τρόπος εισροής των χρημάτων και τι θα συμβεί αν εφαρμοσθούν κυρώσεις. Οι τράπεζες είναι προσεκτικές ως προς τους νέους λογαριασμούς», είπε.

Η Ρυθμιστική και Εποπτική Αρχή των Τραπεζών απάντησε στο Reuters ότι οι αρχές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρακολουθούν στενά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία. «Αλλά η υπηρεσία μας δεν έχει οδηγίες για τον περιορισμό πολιτών από οποιαδήποτε χώρα που δεν αποτελεί αντικείμενο κυρώσεων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ