Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Το ενεργειακό εμπάργκο της Ευρώπης οδηγεί το ρωσικό πετρέλαιο στην Ινδία

Οι κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία έχουν αναμορφώσει σημαντικά τις παγκόσμιες ροές ενέργειας, με τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου να προωθούνται σε μεγάλο βαθμό προς την Ινδία, η οποία έχει τετραπλασιάσει τον τελευταίο μήνα τις εισαγωγές της.

Σύμφωνα με τους FT, η Ινδία, η τρίτη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενέργειας στον κόσμο η οποία εισάγει το 85% του πετρελαίου της, κατάφερε εν μέσω σκληρών κυρώσεων προς τη Ρωσία να επωφεληθεί από τα φορτία ρωσικού πετρελαίου τα οποία είχαν αρχικό προορισμό την Ευρώπη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές της ενέργειας στην Ινδία να αυξηθούν μόλις 5% όταν στην Ευρώπη έχουν κυριολεκτικά εκτοξευτεί πάνω από το 10%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Έτσι, τον τελευταίο μήνα η Ρωσία εξάγει 360.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στην Ινδία, σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από τον μέσο όρο των εισαγωγών της το 2021. 

Σύμφωνα με την Kpler, μια εταιρεία μεταφοράς εμπορευμάτων και ανάλυσης, η Ινδία αναμένεται να φτάσει τα 203.000 b/d για ολόκληρο τον μήνα με βάση τα τρέχοντα χρονοδιαγράμματα αποστολών, καθώς τα φορτία έχουν ήδη φορτωθεί σε δεξαμενόπλοια και είναι καθ' οδόν προς την Ινδία.

Η Ινδία αγοράζει πάμφθηνο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Alex Booth, επικεφαλής έρευνας στην Kpler, υποστηρίζει ότι η Ινδία αγοράζει συνήθως CPC, ένα μείγμα πετρελαίου από το Καζακστάν και το ρωσικό αργό, όμως το Μάρτιο στράφηκε στο ρωσικό αργό Urals, καθώς κατάφεραν να το προμηθευτούν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές λόγω των συνθηκών.

«Ήδη δεσμευμένα φορτία πετρελαίου από τη Ρωσία που δεν μπορούν να βρουν αγοραστές στην Ευρώπη αγοράζονται από την Ινδία», υποστηρίζει ο Booth.

Ο Lars Barstad, διευθύνων σύμβουλος της Frontline, μιας εταιρείας δεξαμενόπλοιων εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, εκτιμά ότι η έκπτωση στα ρωσικά Urals είναι περίπου 25-30 δολάρια λιγότερο το βαρέλι, ενώ οι ναύλοι θα πρόσθεταν μόνο 3-4 δολάρια ανά βαρέλι, γεγονός που ευνοούσε την αγορά από την Ινδία.

Αν και μεγάλες εταιρείες δεξαμενόπλοιων, όπως η Frontline αποφεύγουν να μεταφέρουν αυτή την περίοδο ρωσικό πετρέλαιο λόγω των κυρώσεων, αρκετές άλλες δεσμεύονται νομικά με μακροχρόνιες συμβάσεις και συνεχίσουν να κάνουν τις μεταφορές.

Κι ενώ οι ινδικές εταιρείες δεν προμηθεύονταν πολλά προϊόντα από τη Ρωσία, δεδομένου του υψηλού κόστους αποστολής και της απόστασης αυτό φαίνεται να αλλάζει μετά τις κυρώσεις προς τη Ρωσία», δήλωσε ο Vivekanand Subbaraman, αναλυτής ερευνών στην Ambit Capital.

Συνομιλίες Μόσχας - Νέου Δελχί για περαιτέρω συνεργασία

Η Ινδία και η Ρωσία έχουν μια μακροχρόνια συνεργασία, σε επίπεδο άμυνας και εμπορίου, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκέπτεται τη χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο -στο μόλις δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την πανδημία - ενώ η Ινδία έχει αποφύγει να καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής κυβέρνησης Alexander Novak και ο Ινδός υπουργός πετρελαίου Singh Puri μίλησαν τηλεφωνικά με σκοπό να υπάρξουν περισσότερες ινδικές επενδύσεις στον ρωσικό τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου και να επεκταθούν τα δίκτυα πωλήσεων των ρωσικών εταιρειών στην τεράστια αγορά της Ινδίας των πάνω από 2 δισ. ανθρώπων.

Σύμφωνα με Ινδούς αξιωματούχους, η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση εξετάζουν τη δημιουργία ενός μηχανισμού συναλλαγών ρουπίας-ρουβλίου, ο οποίος θα διευκολύνει το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών μετά τους δυτικούς περιορισμούς στις διεθνείς πληρωμές από και προς τη Ρωσία.

Να σημειωθεί ότι η ρωσική Rosneft κατέχει το 49% της Nayara Energy, η οποία διαχειρίζεται το δεύτερο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ινδίας.

Ωστόσο, οι τεράστιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από την Ινδία «χτύπησαν» καμπανάκι στις ΗΠΑ με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι να προειδοποιεί την Ινδία ότι «θα βρισκόταν στη λάθος πλευρά της ιστορίας εάν συνέχιζε να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο» κουνώντας επιδεικτικά το δάκτυλο στο Νέο Δελχί για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ