Νέα
  • ΓΔ: 792.73 -0.68%
  • Τζίρος: 51,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η ενεργειακή «απεξάρτηση» της Ευρώπης από τη Ρωσία απογειώνει το αμερικανικό LNG

Με την ενεργειακή κρίση να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρώπη, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ΗΠΑ και ΕΕ βρίσκονται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για αύξηση των εξαγωγών Αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη. 

Μια κίνηση, που θα οδηγήσει τη «Γηραιά Ηπειρο» να περάσει από τη ρωσική στην Αμερικανική ενεργειακή εξάρτηση.

Ο Τζο Μπάιντεν ταξίδεψε σήμερα στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την πώληση του Αμερικανικού LNG να είναι προτεραιότητα στην ατζέντα του.

Από τη Ρωσία στις ΗΠΑ

Αυτό σημαίνει, ότι τα διυλιστήρια της Cheniere's Sabine Pass στη Louisiana και Corpus Christi, στο Texas θα καλύψουν το 40% του ρωσικού φυσικού αερίου που ρέει στην Ευρώπη και ανήλθε στα 18,3 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (bcfd) το 2021.

Με τον τρόπο αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες μετατρέπονται πλέον στον κορυφαίο παγκόσμιο εξαγωγέα LNG, αυξάνονται τις εξαγωγές τους κατά 20% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, μέχρι το τέλος του 2022. 

Μια επικερδής συμφωνία που έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει για την Αμερικανική οικονομία καθώς σύμφωνα με το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ σκαρφάλωσαν αυτή τη βδομάδα σχεδόν κατά 6% σε υψηλό επτά εβδομάδων.

Οι αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) χτύπησαν «κόκκινο» καθώς βρίσκονται κοντά σε υψηλά ρεκόρ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, ενισχύθηκαν κατά 28,7 σεντς, ή 5,9%, στα 5,187 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), το υψηλότερο κλείσιμό τους από τις 2 Φεβρουαρίου.

Το ερώτημα ωστόσο είναι, κατά πόσο η εγχώρια αγορά των ΗΠΑ θα επηρεαστεί αρνητικά από τις νέες μεγάλες εξαγωγές.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι η αγορά των ΗΠΑ παραμένει σε μεγάλο βαθμό  θωρακισμένη από τις υψηλές τιμές επειδή η χώρα διαθέτει επάρκεια σε βενζίνη, πετρέλαιο και φυσικό αέριο που χρειάζεται για εσωτερική χρήση γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα για μεγαλύτερες εξαγωγές LNG.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν ήδη LNG σχεδόν πλήρους δυναμικότητας. Έτσι, όσο ψηλά κι αν φτάσουν οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου, δεν θα επηρεαστεί σημαντικά.

Οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την παραγωγή τους σε επίπεδα ρεκόρ

Σύμφωνα με την Refinitiv (παγκόσμιο πάροχο αμερικανικών-βρετανικών δεδομένων) η μέση παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ επρόκειτο να αυξηθεί στα 93,3 bcfd τον Μάρτιο από 92,5 bcfd τον Φεβρουάριο, μέσω της λειτουργίας  περισσότερες γεωτρήσεων που είχαν σταματήσει στις αρχές του έτους.

Αυτό αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου πάνω από τα επίπεδα ρεκόρ του περασμένου Δεκεμβρίου δηλαδή στα 96,2 bcfd.

Η Refinitiv προέβλεψε ότι η μέση ζήτηση αερίου στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, θα αυξηθεί από 95,8 bcfd αυτήν την εβδομάδα σε 99,6 bcfd την επόμενη εβδομάδα. 

Η ποσότητα φυσικού αερίου που ρέει προς τις μονάδες εξαγωγής LNG των ΗΠΑ αυξήθηκε σε 12,78 bcfd τον Μάρτιο, από 12,43 bcfd τον Φεβρουάριο και από τα επίπεδα ρεκόρ των 12,44 bcfd τον Ιανουάριο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ικανότητα να μετατρέψουν περίπου 12,7 bcfd αερίου σε LNG. Το υπόλοιπο αέριο που ρέει στις εγκαταστάσεις χρησιμοποιείται για τη λειτουργία τους.

Οι έμποροι εκτιμούν ότι οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ θα παραμείνουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ για όσο διάστημα οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου διαπραγματεύονται πολύ πάνω από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ. Κι αυτό θα ενισχυθεί ακόμη περαιτέρω όταν η Ευρώπη διακόψει κάθε ενεργειακή συμφωνία που έχει με τη Ρωσία.

Κι όλα αυτά όταν τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία) ήταν περίπου 37% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας (2017-2021) για αυτήν την εποχή, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Οι χώρες παραγωγοί LNG 

Η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα LNG ανήλθε στα 620 bcm στα τέλη του 2021, με το ποσοστό αξιοποίησης να διαμορφώνεται γύρω στο 75%.

ΗΠΑ και Ρωσία είναι στις δύο πρώτες θέσεις σε ότι αφορά την παγκόσμια παραγωγή με την Αυστραλία και το Κατάρ να έχουν ήδη φτάσει  το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, ενώ σημαντικά περιθώρια φαίνεται οτι έχουν η Αλγερία και η Νιγηρία. 

H Αυστραλία και το Κατάρ, σημείωσαν ποσοστά άνω του 85%, ενώ οι ΗΠΑ έφτασαν στο 66% (ποσό που θα αυξηθεί σημαντικά), η Αλγερία 44% και η Νιγηρία 55%.

Το 1ο δίμηνο του 2022 τα φορτία LNG με προέλευση τις ΗΠΑ που κατευθύνθηκαν στην Ευρώπη και την Τουρκία ανήλθαν στα 164, σημειώνοντας επίπεδο ρεκόρ, έναντι προηγούμενης μέγιστης τιμής 125 φορτίων (στο 1ο τρίμηνο του 2020). 

Σημεία LNG στην Ευρώπη

Ο σταθμός της Ρεβυθούσας είναι ένας από τους σημαντικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Διαθέτει τεράστιες δυνατότητες, οι οποίες, μάλιστα θα διευρύνονται σταδιακά με τη κατασκευή και τέταρτης δεξαμενής.

Στην παρούσα φάση, μπορεί να τροφοδοτήσει το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), με 7,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ανά έτος.

Στην Ισπανία μέχρι σήμερα, έχουν μεταφερθεί περίπου 50 Bcf LNG, σε συνδυασμό με άλλα 45 Bcf όγκων LNG που αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου, ξεπερνώντας τα 93 Bcf που ελήφθησαν τον Φεβρουάριο και τα 87 Bcf που εισήχθησαν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων της S&P Global Commodity Insights.

Αγορές με χαμηλή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και άφθονη ικανότητα επαναεριοποίησης LNG, όπως η Ισπανία και η Ολλανδία, έχουν αναδειχθεί σε σημαντικούς κόμβους καθώς οι μειωμένες ροές του ρωσικού αγωγού προς τη Βορειοδυτική Ευρώπη, διατηρούν ένα premium για τα φορτία που παραδίδονται στην περιοχή της Μεσογείου, σύμφωνα με ανάλυση της S&P Global.

Αύξηση στις παραγγελίες πλοίων LNG 

Το γεγονός ότι η μεταφορά του LNG γίνεται με κατάλληλα πλοία έχει αυξήσει σημαντικά και τις παραγγελίες για την κατασκευή τους.

Το νοτιοκορεατικό ναυπηγείο Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκλήρωσε μια παραγγελία για κατασκευή πλοίου υγροποιημένου φυσικού αερίου, 710 εκατομμυρίων δολαρίων για μια ναυτιλιακή εταιρεία στη Βόρεια Αμερική.

Το τελευταίο διάστημα η Daewoo Shipbuilding έχει δεχθεί 18 παραγγελίες για κατασκευή πλοίων μεταφοράς LNG από διάφορες εταιρείες αξίας 4,18 δισ. δολαρίων εκ των οποίων τα 3 πλοία προορίζονται για βορειοαμερικανικό ναυλωτή μέχρι το τέλος του 2025.

Πέρυσι, ο Νο. 4 ναυπηγός στον κόσμο είχε παραγγελίες αξίας 10,86 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω της αυξημένης ζήτησης ειδικά για πλοία LNG και εμπορευματοκιβωτίων.

Στο ίδιο πλαίσιο, η γαλλική GTT έλαβε μια παραγγελία από το κινεζικό ναυπηγείο Jiangnan, με το οποίο συνεργάζεται, για τον σχεδιασμό των δεξαμενών καυσίμου LNG τεσσάρων containerships χωρητικότητας 14.000 TEUs, τα οποία κατασκευάζονται για λογαριασμό της σιγκαπουριανής ναυτιλιακής εταιρείας Pacific International Lines (PIL). Και τα 4 πλοία θα πρεπει να έιναι έτοιμα έως το 2025.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ