Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Nomura: Καμπανάκι για απότομη ύφεση της κινεζικής οικονομίας λόγω Όμικρον

Για απότομη ύφεση της κινεζικής οικονομίας το β τρίμηνο του 2022, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι της Nomura Holdings Inc. και της NatWest Group Plc. οι οποίοι έχουν ήδη ρίξει τις προσδοκίες τους για την ανάπτυξη της χώρας λόγω της αύξησης κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης Όμικρον 2.

Η Nomura εκτιμά ότι η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει τη χειρότερη επιβράδυνσή της τα τελευταία δύο χρόνια και προειδοποίησε ότι οι οικονομικές δραστηριότητες για τον Μάρτιο «μπορεί να επιδεινωθούν σημαντικά σε γενικές γραμμές».

Σύμφωνα με το Blomberg, αναλυτές της UBS, μεταξύ των οποίων και ο Tao Wang θεωρούν ότι η Κίνα θα δυσκολευτεί να περιορίσει την μετάδοση της Όμικρον, γεγονός που συνεπάγεται με πιθανή επέκταση της διάρκειας των μέτρων περιορισμού. Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς οι πόλεις με το μεγαλύτερο ρίσκο εξάπλωσης της πανδημίας, είναι υπεύθυνες για το 34% του κινεζικού ΑΕΠ.

Ερευνητές στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ εκτιμούν ότι ένα αυστηρό lockdown μόνο στη Σαγκάη θα μπορούσε να μειώσει το πραγματικό ΑΕΠ της Κίνας κατά 4% κατά τη διάρκεια των περιορισμών.

Η Liu Peiqian, οικονομολόγος της NatWest Group Plc. δήλωσε ότι η επιδημία στη Σαγκάη, η οποία συνεισφέρει 3,8% στο ΑΕΠ της χώρας, ήταν ένας παράγοντας στην πρόσφατη πτώση της ανάπτυξής της. «Μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσουμε προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για τα επόμενα τρίμηνα σε αυτή την περίπτωση», πρόσθεσε. 

Οι αρχές της Σαγκάης έχουν εφαρμόσει ορισμένα μέτρα- φορολογικές ελαφρύνσεις, επέκταση ή μείωση ενοικίου και στήριξη δανείων για μικρές επιχειρήσεις και βιομηχανίες εστίασης- για να μετριάσουν τον αντίκτυπο του ιού και των περιορισμών.

Ωστόσο, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σημάδια οικονομικής δυσφορίας. Την τρίτη, το κόστος των περισσοτέρων λαχανικών παρουσίασε σημαντική άνοδο, με το μέσο κόστος ενός κινέζικου λάχανου να εκτοξεύεται κατά 17,1%, σύμφωνα με την Επιτροπή Δημοτικής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Σαγκάης. Υψηλή επίσης αύξηση (8,1%) παρουσίασε και το χοιρινό κρέας.

Ενώ οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το πλήγμα στη μεταποίηση θα παραμείνει περιορισμένο όσο το lockdown στη Σαγκάη δεν παρατείνεται για πολύ καιρό, ορισμένες εταιρείες αρχίζουν να αισθάνονται τις επιπτώσεις.

Η μεταφορά εμπορευμάτων με φορτηγά στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Σαγκάης έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και αναμένονται καθυστερήσεις, σύμφωνα με εταιρείες logistics.

Η AP Moller-Maersk είπε αργά τη Δευτέρα ότι ορισμένες εγκαταστάσεις της στην πόλη, έκλεισαν εξαιτίας των λοκνταουν και ότι οι υπηρεσίες μεταφοράς φορτηγών είχαν μειωθεί.

Ωστόσο ακόμη και πριν από την έκρηξη του Covid στη Σαγκάη, οι οικονομολόγοι ήταν απαισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ