Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Πετρέλαιο: Συνεχίζεται η πτώση μετά την ιστορική απόφαση Μπάιντεν

Νέα πτώση καταγράφουν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου μετά την ιστορική απόφαση Μπάιντεν για αποδέσμευση ποσοτήτων «μαμούθ» στρατηγικών αποθεμάτων.

Η τιμή του Brent υποχωρεί προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) είναι κάτω από τα 100 δολάρια.Συγκεκριμένα, το Brent σημειώνει πτώση 0,6% με την τιμή του να διαμορφώνεται σε 104 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό υποχωρεί περίπου 1%, στα 99 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Πέμπτη περίπου 5% μετά τα νέα για τις τελευταίες αναλήψεις των αμερικανικών αποθεμάτων.

Τι σημαίνει για την αγορά η ιστορική απόφαση Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε τη μεγαλύτερη αποδέσμευση αποθέματων πετρελαίου των ΗΠΑ έκτακτης ανάγκης και προκάλεσε τις εταιρείες πετρελαίου να πραγματοποιήσουν περισσότερες γεωτρήσεις σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές της βενζίνης που έχουν εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Με αφετηρία τον Μάιο, οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) αργού πετρελαίου για έξι μήνες από το Strategic Petroleum Reserve (SPR). Η αποδέσμευση 180 εκατομμυρίων βαρελιών από τον Μπάιντεν ισοδυναμεί με περίπου δύο ημέρες παγκόσμιας ζήτησης και σηματοδοτεί την τρίτη φορά που η Ουάσινγκτον εκμεταλλεύεται το SPR τους τελευταίους έξι μήνες.

Θα καλύπτει περισσότερο από τις εξαγωγές πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Ρωσία, τις οποίες ο Μπάιντεν απαγόρευσε αυτόν τον μήνα. Η Ρωσία παράγει συνήθως περίπου το 10% του παγκόσμιου αργού, αλλά αντιπροσωπεύει μόνο το 8% των εισαγωγών υγρών καυσίμων στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η αποδέσμευση θα υπολείπεται της απώλειας περίπου 3 εκατομμυρίων bpd ρωσικού πετρελαίου, η οποία εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ) θα προκληθεί από τις δυτικές κυρώσεις και καθώς οι παγκόσμιοι αγοραστές αποφεύγουν το πετρέλαιο.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές 

Goldman Sachs Group

Μία αποδέσμευση αργού από τα στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματα (SPR) θα βοηθούσε στην εξισορρόπηση της αγοράς φέτος, αλλά δεν θα λύσει το ζήτημα του διαρθρωτικού ελλείμματος  της αγοράς, ανέφεραν αναλυτές της τράπεζας σε σημείωμά τους.

Oanda

Η αποδέσμευση θα βοηθήσει τις τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα, αλλά είναι απίθανο να καλύψει τη μείωση των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε αναλυτής της Oanda Asia Pacific Pte.

Μακροπρόθεσμα, αυτό σημαίνει ότι τα αμερικανικά SPR θα είναι πολύ μειωμένα, όταν θα αυξηθεί η ζήτηση την καλοκαιρινή περίοδο που οι Αμερικανοί πηγαίνουν σε διακοπές, κάτι που θα ωθήσει πιθανόν ανοδικά τις τιμές.

ClearView Energy Partners

«Είναι δύσκολο να υπερτονίσουμε την έκταση αυτής της παρέμβασης, εφόσον επιβεβαιωθεί», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας. Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση αποθεμάτων στα 45 χρόνια που διατηρούνται τα SPR και θα ακολουθήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη, ύψους 50 εκατ. βαρελιών που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο.

Καθώς η παγκόσμια κατανάλωση είναι πιθανόν να υπερβεί την προσφορά κατά 800.000 την ημέρα στο δεύτερο τρίμηνο, η αποδέσμευση 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα από τα SPR μπορεί να φέρει περίπου μία ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης, αν δεν υπάρξουν άλλες διαταραχές.

RBC Capital Markets

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν κρατά μία πολύ σθεναρή στάση έναντι της Μόσχας, η αποδέσμευση των αποθεμάτων χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την άμβλυνση της επίπτωσης που υπάρχει στους Αμερικανούς καταναλωτές.

Η πτώση του ρωσικού αργού μπορεί να διαρκέσει πολύ καθώς η Ρωσία θα συνεχίζει να υφίσταται κυρώσεις για το ορατό μέλλον. Θα είναι σημαντικό να δούμε, αν η ανακοίνωση αυτή θα αποτελέσει μία αποτελεσματική τακτική σοκ και δέους, δεδομένου ότι η μείωση της ρωσικής ενέργειας πιθανόν να αυξηθεί.

S&P Global

Η κίνηση πιθανόν να είναι ασήμαντη, με το επίκεντρο να είναι ακόμη στις ρωσικές εξαγωγές, δήλωσε ο αντιπρόεδρος συμβουλευτικών υπηρεσιών της S&P Global.

Ένα ευρύ φάσμα ενδεχομένων είναι πιθανό αναφορικά με τις ρωσικές εξαγωγές, με το διακύβευμα να ανέρχεται έως τα 7,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή το σύνολο των ρωσικών εξαγωγών πριν από τον πόλεμο.

Η όποια μείωση των ρωσικών εξαγωγών θα μπορούσε να αντικατασταθεί από αυξημένη παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και την αποδέσμευση SPR, τουλάχιστον για ορισμένους μήνες.

Αν οι ρωσικές εξαγωγές μειώνονται κατά 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε σχέση με τα προ πολέμου επίπεδα, από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο, αυτό θα σήμαινε μία συνολική μείωση 825 εκατ. βαρελιών, πολύ μεγαλύτερη από τα 575 εκατ. βαρέλια που ανέρχονται σήμερα τα ήδη φθίνοντα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ