Νέα
  • ΓΔ: 795.68 -1.24%
  • Τζίρος: 32,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Η γερμανική VNG προχωρά σε πληρωμή με βάση το διάταγμα Πούτιν για τα ρούβλια

Τραπεζικό λογαριασμό στη Ρωσική Gazprombank άνοιξε η γερμανική εταιρεία VNG προκειμένου να μεταφέρει τις πληρωμές σε ευρώ για το ρωσικό φυσικό αέριο στο μέλλον ενώ δεν αναμένει προβλήματα κατά τη μετατροπή σε ρούβλια.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε η γερμανική εταιρεία σύμφωνα με το Reuters, ικανοποιώντας το αίτημα της Μόσχας για πληρωμή του φυσικού αερίου προς «μη φιλικές χώρες» σε ρούβλια.

Οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου ανησυχούν ότι η υιοθέτηση των νέων μέτρων, βάσει των οποίων πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για μελλοντικές πληρωμές, θα μπορούσε να παραβιάσει τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία ενώι η απόρριψή τους θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο ολόκληρης της Ευρώπης.

Η VNG, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη γερμανική εταιρεία EnBW, ανέφερε ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί κυρώσεων, για να συνεχίσει να διασφαλίζει τις προμήθειες και, επομένως, την οικονομική σταθερότητα στη Γερμανία.

«Θα καταβάλουμε το ποσό του τιμολογίου σε ευρώ, στους λογαριασμούς στην Gazprombank σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, έτσι ώστε να διασφαλιστεί από την πλευρά μας η έγκαιρη πληρωμή του προμηθευτή μας», ανέφερε η VNG στην ανακοίνωσή της.

«Υποθέτουμε επίσης ότι η μετατροπή σε ρούβλια δεν θα προκαλέσει δυσκολίες. Τουλάχιστον το άνοιγμα του λογαριασμού κύλησε εντελώς ομαλά» υπογραμμίζει.

Ο γερμανικός εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου αρνήθηκε να δώσει διευκρινήσεις για το εάν είχε ανοίξει δύο λογαριασμούς στην Gazprombank, έναν για πληρωμές σε ευρώ και έναν για τη μετατροπή τους σε ρούβλια. Η VNG μαζί με την Uniper και την RWE, είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία με την Uniper να έχει ανοίξει ήδη λογαριασμό στη ρωσική τράπεζα.

Η EnBW ανέφερε ότι το 20% των 495 τεραβατώρων φυσικού αερίου που προμηθεύτηκε πέρυσι προήλθε μέσω απευθείας συμφωνιών με Ρώσους προμηθευτές, προσθέτοντας ότι οι ποσότητες αυτές θα μειωθούν από το 2023 και μετά.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ