Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Eurostat: Σπάει νέο ρεκόρ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη - Στο 8,1% το Μάιο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ, στο 8,1% ανήλθε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο έναντι 7,4% τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, μόνο στην Ολλανδία μειώθηκε ο πληθωρισμός από 11,2% σε 10,2% ενώ στα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη αυξήθηκε. Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Γαλλία, τη Μάλτα (5,8%) και τη Φινλανδία (7,1%) ενώ τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία (20,1%), στη Λιθουανία (18,5%) και στη Λετονία (16,8%). 

Ο πληθωρισμός εξαιρουμένου του κόστους των τροφίμων και της ενέργειας, ένα ποσοστό που παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ, επιταχύνθηκε στο 4,4% από 3,9%, ενώ ένα ακόμη στενότερο μέτρο που εξαιρεί επίσης το αλκοόλ και τον καπνό ανέβηκε στο 3,8% από 3,5%.

Ενώ η αύξηση του ενεργειακού κόστους κατά 39% ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού, οι τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων αυξήθηκαν κατά 9% και οι τιμές των βιομηχανικών αγαθών μη ενεργειακών προϊόντων σημείωσαν άνοδο κατά 4,2%. Στις υπηρεσίες, όπου οι μισθοί αποτελούν βασική παράμετρο για το κόστος, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 3,5%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ