Νέα
  • ΓΔ: 893.23 +1.62%
  • Τζίρος: 79,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: «Πράσινο φως» από τη Βουλή για τη διάσωση των ενεργειακών εταιρειών

Γιγαντιαίες είναι οι προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης για να προλάβει τα χειρότερα στον ενεργειακό τομέα με τη Βουλή να εγκρίνει σήμερα μια fast track νομοθεσία για τη διάσωση εταιρειών ενέργειας όπως η Uniper, παρόμοια με τη διάσωση της γερμανικής Lufthansa στην περίοδο τη πανδημίας.

Οπως σχολιάζει η γερμανική Handelsblatt πρόκειται για ιστορικών διαστάσεων προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γερμανία με ορατό πλέον τον κίνδυνο χρεοκοπίας των προμηθευτών ενέργειας λόγω διακοπής ρωσικής ενέργειας όπου το κράτος θα μπορεί να συμμετέχει στο εταιρικό κεφάλαιο ακόμη και χωρίς δικαίωμα ψήφου, για να τις στηρίζει.

Συμφωνα με το Bloomberg, η ψήφιση σήμερα των διατάξεων από τη γερμανική Βουλή ανοίγει το δρόμο για τη γρήγορη συμμετοχή του κράτους στην οικονομική ενίσχυση των εταρειών χωρίς την υποχρέωση υποβολής, σε όλους τους μετόχους, προσφοράς εξαγοράς μόλις αποκτήσει τον έλεγχο. Οι γενικές συνελεύσεις θα μπορούν επίσης να αποφασίζουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να αγοράζει νέες μετοχές με ειδικούς όρους κάτω από την τιμή της μετοχής.

Ωστόσο, αυτό θα μπορεί να γίνει μετά από αίτημα της εταιρείας στο υπουργείο Οικονομίας και στη συνέχεια να γίνει συντονισμός με το υπουργείο Οικονομικών και την καγκελαρία.

Να σημειωθεί οτι η Γερμανία, δέχεται σημαντικό μέρος του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία με την Μόσχα να έχει ανακοινώσει οτι θα κλείσει τις στρόφιγγες στις αγωγού Nord Stream 1 από τις 11 Ιουλίου έως και τις 22 Ιουλίου για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης.

Άρα στις 22 Ιουλίου είναι η ημέρα της αλήθειας, εάν η Ρωσία κλείσει οριστικά τη στρόφιγγα φυσικού αερίου, όπως φοβάται το Βερολίνο η κατάσταση στη Γερμανία θα είναι πολύ κρίσιμη. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ