Νέα
  • ΓΔ: 816.68 -0.30%
  • Τζίρος: 44,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Fed: Αύξηση επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός καταγράψει πτώση

Διάθεση «χαλάρωσης» του εύρους αύξησης των βασικών επιτοκίων το επόμενο διάστημα δείχνουν οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), όπως αποκαλύπτουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC), που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Στη σχετική ανακοίνωση της Fed, σημειώνεται πως η τράπεζα δεν θα σταματήσει την αύξηση των βασικών επιτοκίων της μέχρι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ να υποχωρήσει σημαντικά.

Ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία διαμορφώθηκε στο 8,5% για τον Ιούλιο, κοντά σε υψηλό 40 ετών, ενώ η Fed έχει θέσει στόχο να τον περιορίσει στο 2%.

Μέλη του συμβουλίου της Fed υπογράμμισαν ότι μόλις η άνοδος των επιτοκίων αρχίσει να αποτυπώνεται στη μείωση του πληθωρισμού, τότε θα μπορεί να μειωθεί ο ρυθμός στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Ολα τα μέλη ωστόσο συμφώνησαν ότι οι μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα μακροοικονομικά δεδομένα, κρίνοντας ότι «σε κάποια χρονική στιγμή» θα είναι ορθό να επιβραδυνθεί η κλίμακα των αυξήσεων.  

Ολοι οι συμμετέχοντας συμφώνησαν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις και ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. 

Παράλληλα, σημείωσαν ότι η ισχύς της αγοράς εργασίας δείχνει ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι ισχυρότερη από ότι φάνηκε στην αδύναμη μέτρηση του ΑΕΠ β' τριμήνου, αυξάνοντας την πιθανότητα για ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ.  

Νέα αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Σημειώνεται ότι η Fed είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες και στη συνεδρίαση του Ιουνίου, ενώ η αγορά δίνει πιθανότητα άνω του 50% για νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης και στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.    

Στο ανακοινωθέν που είχε δημοσιευτεί μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, η Fed είχε στείλει μήνυμα «ισχυρής δέσμευσης» για επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%. 

Στην συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνεδρίαση του Ιουλίου, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, «έδειξε» στο ότι η τράπεζα ενδέχεται να μην προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων της μεγαλύτερες του 0,75%, γεγονός που έχει συμβάλει στην αισιοδοξία των επενδυτών για αποτροπή ακόμα μεγαλύτερης σύσφιξης στην νομισματική πολιτική της τράπεζας.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Είχε σημειώσει δε ότι η αμερικανική οικονομία δεν είναι σε ύφεση «εκείνη τη στιγμή» (στις 27/7), με τα στοιχεία ωστόσο που ανακοινώθηκαν στη συνέχεια να τον διαψεύδουν, καθώς το αμερικανικό ΑΕΠ υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, κατά 0,9%, οδηγώντας την οικονομία σε «τεχνική ύφεση». 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ