Νέα
  • ΓΔ: 1267.61 -0.61%
  • Τζίρος: 73,46 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γιατί οι κεντρικές τράπεζες κινδυνεύουν να μην δαμάσουν το τέρας του πληθωρισμού

Οι κεντρικές τράπεζες θα αποτύχουν να ελέγξουν τον πληθωρισμό και επιπλέον θα μπορούσαν ακόμη και να τον… σπρώξουν υψηλότερα, εκτός εάν οι κυβερνήσεις αρχίσουν να παίζουν το ρόλο τους, εφαρμόζοντας πιο συνετές δημοσιονομικές πολιτικές, σημειώνεται σε μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Jackson Hole στις ΗΠΑ.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο άνοιξαν τα ταμεία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 για να στηρίξουν τις οικονομίες, αλλά αυτές οι κινήσεις βοήθησαν να ανέβει ο πληθωρισμός στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, αυξάνοντας τον κίνδυνο να εδραιωθεί η ταχεία αύξηση των τιμών.

Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τώρα τα επιτόκια, αλλά νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε το Σάββατο στο Jackson Hole Economic Symposium, υποστηρίζει ότι η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας κίνησης δεν είναι καθοριστική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Φαύλος κύκλος

«Εάν η σφιχτή νομισματική πολιτική δεν υποστηριχτεί από την προσδοκία κατάλληλων δημοσιονομικών προσαρμογών, η επιδείνωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών οδηγεί σε ακόμη υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις», δήλωσαν ο Francesco Bianchi του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και ο Leonardo Melosi της Fed.

«Ως αποτέλεσμα, θα προέκυπτε ένας φαύλος κύκλος αύξησης των ονομαστικών επιτοκίων, αύξησης του πληθωρισμού, οικονομικής στασιμότητας και αύξησης του χρέους». «Σε αυτήν την “άρρωστη” κατάσταση, η σφιχτή νομισματική πολιτική θα ωθούσε στην πραγματικότητα σε υψηλότερο πληθωρισμό και θα πυροδοτούσε έναν καταστροφικό δημοσιονομικό στασιμοπληθωρισμό».

ΗΠΑ και Ευρωζώνη

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ αναμένεται να είναι πολύ μικρότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί πρόσφατα, φτάνοντας στο 3,9% του ΑΕΠ, παραμένοντας ιστορικά υψηλό, ενώ φαίνεται να μειώνεται -οριακά μόνο- το επόμενο έτος.

Η Ευρωζώνη, η οποία επίσης παλεύει με τον υψηλό πληθωρισμό, είναι πιθανό να ακολουθήσει παρόμοια πορεία, με το έλλειμμά της να αγγίζει το 3,8% φέτος και να παραμένει σε υψηλά επίπεδα για χρόνια -ιδιαίτερα καθώς είναι πιθανό να μπει σε ύφεση από το τέταρτο τρίμηνο.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι περίπου το μισό της πρόσφατης αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ οφειλόταν στη δημοσιονομική πολιτική και στην υποχώρηση της εκτίμησης ότι η κυβέρνηση θα ακολουθεί συνετή δημοσιονομική πολιτική.

Για την αύξηση επιτοκίων

Ενώ ορισμένες κεντρικές τράπεζες έχουν επικριθεί ότι «είδαν» το πρόβλημα του πληθωρισμού πολύ αργά, η μελέτη υποστηρίζει ότι ακόμα κι αν οι αυξήσεις επιτοκίων είχαν γίνει νωρίτερα θα ήταν μάταιες.

«Μια πιο επιθετική πολιτική από τη Fed θα είχε μειώσει τον πληθωρισμό μόνο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, με κόστος μείωσης της παραγωγής κατά περίπου 3,4 ποσοστιαίες μονάδες», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης, προσθέτοντας ότι θα επρόκειτο για δυσανάλογο αποτέλεσμα σε σχέση με τις θυσίες.

Για τον έλεγχο του πληθωρισμού, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να λειτουργεί παράλληλα με τη νομισματική πολιτική και να καθησυχάζει τους ανθρώπους ότι η κυβέρνηση αντί να διογκώνει το χρέος, θα αυξήσει τους φόρους ή θα μειώσει τις δαπάνες, καταλήγουν τα συμπεράσματα της μελέτης.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ